Data actualizării:
Data publicării:

2,5 milioane de oameni mor anual din cauza consumului ridicat de sare. Reducerea cantității de sare din alimente, o prioritate de sănătate publică

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Castorly Stock/ Pexels
Fotografie de la Castorly Stock/ Pexels
OMS recomandă maximum 5 grame de sare pe zi. Cu toate acestea, un studiu de la Oxford a constatat că industria agroalimentară continuă să pună prea multă sare în supe, pizza și preparate gata.

Continuă să existe prea multă sare în alimentele procesate, în ciuda recomandărilor clare din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Maximul stabilit de experții ONU este de 5 grame pe zi pentru un adult, ceea ce înseamnă puțin sub o linguriță. Cu toate acestea, sunt puțini consumatorii care aderă la acest parametru, în special pentru cei care consumă multe produse procesate precum pizza, pâine și gustări. Un studiu recent al Universității din Oxford a monitorizat dacă și în ce măsură cantitatea de sare din produsele agroalimentare distribuite în Marea Britanie s-a modificat între 2015 și 2020, scrie Agrifood.

Tipuri de mâncare

Studiul provine din decizia Guvernului britanic din 2003 de a stabili o serie de obiective voluntare pentru a încuraja industria alimentară să reformuleze produsele astfel încât acestea să conțină mai puțină sare. Deoarece nu există obligații specifice, experții de la Oxford au decis să efectueze cercetări pentru a verifica eventualele ajustări și în ce măsură. Studiul a investigat cele nouă categorii de alimente care contribuie cel mai mult la aportul adulților din acest condiment: pâine; cereale de dimineață; unt și tartine; brânză; carne și fructe de mare; fasole, cartofi și legume procesate; preparate gata, supe și pizza; sosuri și condimente; gustări sărate.

Conținutul mediu de sare al tuturor produselor analizate a scăzut cu 5%, de la 104 g în 2015 la 0,99 g la 100 g în 2020. Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la cerealele pentru micul dejun (-16%).

Variațiile pentru pâine nu au fost semnificative, limitându-se la o reducere medie de 2%. Potrivit autorilor, aceste modificări sunt minime și nu sunt semnificative statistic. Cea mai proastă categorie a fost cea a gustărilor sărate, precum chipsurile și nachos, și cea a brânzeturilor. În ambele cazuri, au fost detectate în medie 1,6 grame de sare la 100 de grame de produs.

Cele mai rele cazuri

Potrivit sistemului național de sănătate britanic, produsele care conțin mai mult de 1,5 grame de sare la 100 de produs trebuie clasificate drept ”cu conținut ridicat de sare”. Volumul total de sare vândut a scăzut de la 2,41 g de persoană pe zi în 2015 la 2,25 g în 2020 - o reducere de 0,16 g de persoană.

Cel mai mare conținut provine din trei categorii: pâine (24%), carne (inclusiv mezeluri) și fructe de mare (19%), brânză (12%). Pe parcursul perioadei de timp luate în considerare, volumul de sare vândut a crescut în pizza, preparate gata preparate și supe.

De remarcat că analiza a examinat peste 9 mii de alimente de la 400 de mărci diferite pentru fiecare an, fără a include sarea de masă sau cea consumată în restaurante, cafenele sau fast-food.

Util în industrie, riscant pentru sănătate

Consumul prea ridicat de sare crește riscul de hipertensiune arterială. Din acest motiv, se crede că este responsabil pentru cel puțin 2,5 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an, în principal din cauza accidentului vascular cerebral și a bolilor cardiovasculare.

Prin urmare, reducerea consumului de sare este o prioritate de sănătate publică. Deși există mai multe inițiative la nivel european pentru a reduce utilizarea acestuia de către industria agroalimentară, nu există obligații, ci doar recomandări. Și din acest motiv, progresele înregistrate pentru reducerea acesteia în produse sunt puține.

Potrivit experților, trebuie luați în considerare și alți factori. În primul rând, reformularea produselor este pretențioasă din punct de vedere tehnic, întrucât sarea are rol de conservant, condiment, agent de menținere a culorii sau texturii. De asemenea, servește la reglarea fermentației prin blocarea creșterii bacteriilor, drojdiilor și mucegaiurilor. Utilitatea sa în procesele industriale este așadar foarte largă și variată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel