Studiu: Postul de 16 ore, beneficii uimitoare asupra metabolismului
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Ray Piedra, pexels
Fotografie de la Ray Piedra, pexels
 O echipă de cercetători din China a constatat că un plan alimentar ce include un post intermitent de 16 ore poate oferi beneficii semnificative sănătăţii, informează sâmbătă agenţia Xinhua.


Postul intermitent reprezintă un tipar alimentar în care perioadele în care o persoană mănâncă alternează cu cele în care nu consumă niciun aliment. Acesta nu pune accent pe alimentele consumate, ci pe momentul în care se ia masa.

Un grup de cercetători de la Universitatea Normală Hunan din China a dorit să afle dacă există un "cronometru" care să înregistreze durata postului şi să declanşeze efecte benefice pentru sănătate.

Oamenii de ştiinţă au examinat 600 de eşantioane prelevate din patru tipuri de ţesuturi metabolice de şoareci, hepatice, de muşchi scheletic, grăsime brună şi grăsimea albă. Şoarecii au fost supuşi în prealabil la cinci programe de hrănire.

Potrivit cercetării publicate în jurnalul ştiinţific Cell Reports, doar postul de 16 ore poate să iniţieze o rezonanţă circadiană la nivelul a 43 de căi în ficat, rezonanţă ce se modifică punctual după hrănire.

Cercetările ulterioare au demonstrat că proteazomul hepatic coordonează această rezonanţă. Proteazomele sunt complexe proteice ce joacă un rol esenţial în reglarea proteinelor care controlează ciclul celular.

Cercetătorii au declarat că descoperirile lor indică faptul că proteazomul hepatic poate acţiona ca un cronometru al perioadei de post şi ca un coordonator al rezonanţei căii, ceea ce oferă o ţintă pentru dezvăluirea mecanismului de bază al postului intermitent.

Postul intermitent este o strategie sigură dovedită care oferă beneficii sănătăţii, notează Xinhua. În martie, o altă echipă de cercetători din China a constatat, de asemenea, că restricţionarea perioadei de hrănire la prima parte a zilei (cu un aport de alimente limitat la perioada cuprinsă între orele 6:00 şi 15:00) are beneficii semnificative pentru funcţionarea corespunzătoare a metabolismului, în rândul persoanelor sănătoase, scrie Agerpres.

Alimentul care poate reduce riscul de deces. Bilic: Ideal ar fi să-l mâncăm de 2 ori/săptămână

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre alimentul care poate reduce considerabil riscul de deces și pe care ar trebui să-l consumăm măcar de două ori pe săptămână.

"Nutriția și religia s-au pus de acord: peștele este valoros și esențial în echilibrul alimentar. Ca urmare, în orice post există dezlegare la pește. Beneficiile consumului de pește sunt incontestabile, nu dați vina pe contaminarea cu mercur sau creșterea intensivă, ca să nu mâncați pește. 

Consumul de pește de 2 ori pe săptămână reduce cu 36% riscul de deces prin boli coronariene și cu 17% riscul de deces în general. Cercetătorii de la școala de Sănătate publică de la Harvard au ajuns la o concluzie surprinzătoare: a nu mânca pește este mai grav și mai dăunător pentru sănătate decât a mânca pește contaminat cu mercur. În realitate, cantitatea de mercur ce poate fi prezentă în peștele gras precum somonul sau păstrăvul este foarte mică și devine neglijabilă în cazul peștilor mici de tip sardină sau hamsie. 

Cât despre avantaje, peștele este principala sursă de grăsimi omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară și cu rol crucial în funcționarea creierului și retinei. Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie. Riscul de demență senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt și ele considerabil reduse.  VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel