Studiu: O simplă examinare a ochilor poate prezice riscul de infarct
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Cercetătorii au descoperit că o examinare a vaselor de sânge ale ochiului ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu probleme cardiace.

Potrivit unui studiu, o simplă vizită la oftalmolog poate stabili dacă există risc de atac de cord, scrie The Guardian. Combinarea informațiilor obținute despre dispunerea vaselor de sânge din retină cu factorii clinici tradiționali le-a permis cercetătorilor să identifice mai bine riscul de a face atac de cord. Concluziile studiului vor fi prezentate luni, la conferința anuală a Societății Europene de Genetică din Viena. La eveniment se vor prezenta detalii despre informațiile adunate în cadrul studiului care a vizat stilul de viață a 500.000 de persoane din Marea Britanie.

Au fost luați în calcul factori demografici, vârsta, sexul, tensiunea arterială, indicele de masă corporală și dacă persoanele sunt fumătoare. Apoi, s-a analizat dacă se poate stabili o legătură între analiza pe retină și infarct. Ana Villaplana-Velasco, doctorand la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „În mod surprinzător, am descoperit că modelul nostru a fost capabil să identifice mai bine participanții cu risc scăzut sau ridicat de infarct miocardic comparativ cu modele clasice care se referă doar la aspectele demografice. Modelul a fost îmbunătățit prin faptul că s-au adăugat și detalii privind tendința genetică de a face atac de cord”.

Vârsta medie la care oamenii pot suferi un atac de cord este de 60 de ani. Cercetătorii speră că în viitor, o simplă examinare a retinei poate oferi suficiente informații pentru a identifica persoanele expuse riscului. „Acest lucru le-ar permite medicilor să sugereze comportamente care ar putea reduce riscul, cum ar fi renunțarea la fumat și menținerea colesterolului și a tensiunii arteriale normale”, a spus Villaplana-Velasco. Cercetătorii cred că este posibil ca fiecare afecțiune să aibă un profil unic de variație a retinei și sugerează că descoperirile lor pot fi utile în identificarea tendinței către alte boli. Villaplana-Velasco a precizat că ar dori să repete analiza separat la bărbați și la femei pentru a vedea dacă acest lucru poate oferi o imagine și mai clară asupra riscului de infarct.

Statistici îngrijorătoare

România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. Chiar şi ultimele statistici ale Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind principalele cauze de mortalitate arată că bolile cardiovasculare sunt cauza de deces numărul unu la nivel global. Astfel, din cele 17 milioane de decese cauzate de boli cardiovasculare, 7 milioane au fost provocate de ischemii, iar 6,2, de congestii cerebrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel