STUDIU. Noii poluanți care pot provoca astmul la copii
Oamenii de știință au identificat noi substanțe care pot fi declanșatori ai astmului la copii.
Acarienii şi fumul sunt factori declanşatori cunoscuţi ai astmului la copii, însă oamenii de ştiinţă au identificat recent anumite combinaţii de poluanţi atmosferici necunoscuţi anterior, asociate cu această tulburare respiratorie, relatează UPI miercuri, citat de Agerpres.
"Astmul reprezintă una dintre cele mai răspândite boli ce afectează copiii din Statele Unite. În acest studiu, am elaborat o listă cu poluanţi atmosferici la care un copil mic ar putea fi expus şi care pot declanşa probleme pe termen mai lung asociate astmului bronşic", a declarat doctor Supinda Bunyavanich, coautoare a studiului şi profesoară de pediatrie, genetică şi genomică la Facultatea de Medicină Icahn de la Mount Sinai Hospital din New York.
"Rezultatele noastre prezintă modul în care poluanţi individuali şi în combinaţii pot conduce la probleme asociate astmului. Sperăm că o viziune mai cuprinzătoare şi holistică asupra poluării atmosferice va putea reduce într-o zi povara astmului la copii", a declarat Bunyavanich, citată într-un comunicat emis de spital.
18 noi substanțe care pot provoca astmul
Echipa sa a utilizat un algoritm de învăţare automată pentru a evalua potenţiala expunere timpurie la zeci de poluanţi în rândul a 151 de copii cu astm uşor până la sever.
În timp ce unele dintre aceste cazuri de astm au fost asociate cu un singur poluant atmosferic, care era cunoscut, altele păreau să aibă legătură cu diverse combinaţii de poluanţi, care nu fuseseră niciodată asociaţi cu astmul.
Cercetătorii au identificat 18 substanţe chimice individuale care pot avea legătură cu astmul în rândul copiilor. Acestea au fost definite drept simptome care necesitau medicaţie zilnică pentru controlul astmului sau prezentarea la o cameră de gardă, ori spitalizarea din cauza acestei probleme de sănătate.
Echipa de oameni de ştiinţă a descoperit, de asemenea, noi asocieri între efectele astmului asupra copiilor şi 20 de combinaţii de poluanţi. Mai mulţi poluanţi din aceste combinaţii nu fuseseră niciodată asociaţi cu riscul de astm pe termen lung.
Constatările au fost publicate recent în Journal of Clinical Investigation.
Astmul afectează 7% dintre copii
Astmul afectează aproximativ 7% dintre copiii din Statele Unite, provocând respiraţie şuierătoare şi tuse.
Cercetările anterioare au constatat că expunerea la anumite tipuri specifice de poluare atmosferică amplifică riscul de astm în cazul copiilor, însă efectele unei combinaţii de poluanţi au rămas neclare.
Ca mulţi oameni de ştiinţă, am vrut să oferim o imagine mai cuprinzătoare asupra modului în care toxinele din atmosferă contribuie la astm în copilărie, a declarat Gaurav Pandey, coautor al studiului şi profesor asistent de genetică şi genomică la acelaşi spital.
"Din motive tehnice, a fost dificil să se studieze efectele asupra sănătăţii a mai mult de o toxină în acelaşi timp. Am trecut peste acest lucru utilizând puterea algoritmilor de învăţare automată", a precizat Pandey, citat în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News