STUDIU MATERIA NEAGRĂ înconjoară galaxia vizibilă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Galaxie
Galaxie
Alpha Magnetic Spectrometer, un detector de particule aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, oferă indicii importante despre materia neagră, care alcătuieşte peste 90% din masa Universului.

Spectometrul a analizat 41 de miliarde de raze cosmice şi a detectat semnale care par să corespundă particulelor neutralino, care alcătuiesc materia neagră.

"Cercetătorii au urmărit raportul dintre numărul pozitronilor şi cel al electronilor. Iniţial, ei au remarcat o creştere a numărului de pozitroni, apoi o scădere bruscă, semn al intervenţiei materiei negre", consideră Michael Turner, directorul Institutului Kavli pentru Cosmologie de la Universitatea Chicago.

Pozitronii sunt echivalentul electronilor pentru antimaterie

Dacă teoria cercetătorilor este corectă, o zonă uriaşă de materie neagră, de peste 1 milion de ani-lumină în diametru, înconjoară galaxia vizibilă, care are doar 100.000 de ani-lumină în diametru.

Citește și: Descoperire ciudată în Univers

Potrivit fizicienilor, materia vizibilă (stele, planete, galaxii) reprezintă doar 5% din totalul masei Universului. Restul este materie neagră şi energie neagră (forţa care se opune gravitaţiei).

Alpha Magnetic Spectrometer încearcă să demonstreze existenţa particulelor de materie neagră neutralino, care, dacă există, se vor ciocni unele cu altele şi vor duce la eliberarea de particule care pot fi detectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel