Studiu: Google modifică natura memoriei umane
Utilizarea celebrului motor de căutare ne alterează memoria, prin schimbarea modului în care învățăm și ne amintim informațiile, potrivit unui studiu citat de
Cercetătorii au examinat rolul internetului în modificarea naturii memoriei umane. Pentru că avem toată informația pe care o dorim la o distanță de câteva taste, subconștientul nostru nu mai reține multe informații. De exemplu, uităm lucruri pe care știm că le găsim online, în timp ce e mai probabil să le reținem pe acelea despre care credem că nu sunt disponibile online. Mai mult, ne amintim mai bine unde găsim ceva pe internet decât informația însăși.
Cercetătoarea Betsy Sparrow, de la Universitatea din Columbia, este de părere că odată cu dezvoltarea motoarelor de căutare, ne reorganizăm felul în care ne amintim lucrurile. Echipa ei este prima care studiază impactul motoarelor de căutare asupra organizării memoriei umane.
Internetul a devenit o formă a ceea ce psihologii numesc memorie tranzitivă: informații externe pe care știm când și cum să le accesăm. Potrivit profesorului Sparrow, înțelegerea felului în care ne funcționează memoria într-o lume cu motoare de căutare are potențialul de a schimba predatul și învățatul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News