Studiu: După moarte, creierul uman e invadat de celule „zombi“
Potrivit unor neurologi, unele celule din creierul uman își intensifică activitatea după moarte.
Celule „zombi” își măresc expresia genică și continuă să încerce să-și îndeplinească sarcinile vitale după moarte, de parcă acestea ar uita că sunt redundante. Neurologul Jeffrey Loeb de la Universitatea din Illinois și colegii săi au privit cum aceste celule dezvoltă noi manifestări și continuă să își îndeplinească sarcinile chiar și după deces.
„Majoritatea studiilor spun că tot ce se află în creier se oprește atunci când inima nu mai bate, dar nu este așa”, a spus Loeb. „Constatările noastre vor fi necesare pentru a interpreta cercetarea asupra țesuturilor creierului uman. Pur si simplu nu am cuantificat aceste modificări până acum. O mare parte din informațiile pe care le avem despre tulburările cerebrale, cum ar fi autismul, Alzheimerul și schizofrenia, provin din experimente efectuate pe țesuturile creierului după moarte. Această abordare este esențială în căutarea tratamentelor, deoarece modelele pe animale pentru studiile pe creier nu reușesc adesea să ne lămurească“, a mai precizat acesta.
Ce au descoperit oamenii de știință
Cercetătorii au folosit date despre expresia genelor, pe care le-au coroborat ulterior examinând histologia țesutului cerebral, pentru a înțelege modificările activității specifice celulei de-a lungul timpului după moarte, la temperatura camerei.
În timp ce cea mai mare parte a activității genetice a rămas stabilă timp de 24 de ore, celulele neuronale și activitatea lor genetică s-au epuizat rapid. Cel mai remarcabil însă, celulele gliale și-au crescut expresia și procesele genetice.
„Faptul că celulele gliale se măresc după moarte nu este prea surprinzător, având în vedere că sunt inflamatorii, iar sarcina lor este de a curăța lucrurile după leziuni ale creierului, cum ar fi privarea de oxigen sau accident vascular cerebral”, a spus Loeb. Ulterior, echipa a demonstrat că ARN-ul exprimat de gene nu se schimbă în sine în decurs de 24 de ore de la deces, astfel încât orice modificare a cantității sale trebuie să se datoreze într-adevăr continuării proceselor biologice, precizează ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News