Data publicării:

Studiu: Dormitul cu o mască pentru ochi îmbunătățește memoria

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

Pin blocarea completă a luminii în timpul somnului, acest accesoriu ar crește vigilența și timpii de reacție în ziua următoare.

Se știe că lipsa somnului, pe lângă slăbirea sistemului imunitar, produce și efecte negative asupra concentrării, atenției și memoriei. Având în vedere importanța acestor abilități în viața de zi cu zi, cercetătorii au dorit să examineze impactul măștii pentru ochi asupra calității somnului.

Având în vedere acest lucru, au efectuat două experimente, unul privind procesele cognitive și altul privind arhitectura somnului.

Un studiu recent, realizat de oameni de știință de la Școala de Psihologie a Universității Cardiff (Regatul Unit), Școala IMT de Studii Avansate Lucca, Universitatea din Padova și Universitatea Northwestern din Chicago, a arătat că purtarea acestui accesoriu pe timp de noapte îmbunătățește calitatea somnului influențând pozitiv structura și sincronizarea acestuia.

Potrivit cercetătorilor, masca, împiedicând lumina să ajungă în retină în timpul somnului nocturn, ar îmbunătăți funcțiile cognitive, cum ar fi vigilența și memoria, relatează Today.

Primul experiment

În primul experiment, cercetătorii au cerut celor 94 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, să poarte o mască pentru ochi în timp ce dormeau în prima săptămână a studiului, iar în săptămâna următoare aceștia să doarmă fără mască.

În ultimele două zile ale fiecăreia dintre cele două săptămâni, voluntarii au fost supuși unor teste cognitive pentru a verifica dacă blocarea totală a luminii din cauza măștilor a adus vreun beneficiu. După ce au dormit cu masca pusă, participanții au obținut un scor mai bun atât la testele mnemonice (sarcina a implicat potrivirea perechilor de cuvinte), cât și la cele care măsurau timpii de reacție. Pe scurt, masca a îmbunătățit memoria episodică și vigilența.

Al doilea experiment

În cel de-al doilea experiment, cercetătorii au oferit la 35 de voluntari adulți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, măști pentru ochi și un dispozitiv care poate măsura activitatea creierului în timpul somnului.

Au fost efectuate și de această dată teste: rezultatele au arătat că participanții care au purtat măștile au obținut cele mai bune rezultate în a învăța noi informații și în formarea de noi amintiri.

”Acest studiu sugerează că purtarea unei măști pentru ochi în timpul somnului este o modalitate simplă, eficientă și rentabilă care ar putea îmbunătăți calitatea somnului cu un impact pozitiv asupra numeroaselor activități zilnice care necesită vigilență și performanță de memorie”, au spus cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel