Data actualizării:
Data publicării:

Studiu despre coșmaruri. Ce explicație incredibilă oferă psihologii

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

În cazul în care te-ai trezit chiar în punctul culminant al unui coșmar și te-ai întrebat care este modul în care s-a produs acest fenomen, psihologii vin în sfârșit cu o explicație a felului în care funcționează creierul în astfel de situații.

Oamenii de știință au descoperit că, odată cu trecerea timpului petrecut dormind, visele cresc în intensitate. Cu puțin înainte de a se trezi, ceea ce visează o persoană se apropie de un prag imposibil, puțin probabil să se întâmple în realitate.

În timpul studiului, cele 16 persoane care au participat au fost monitorizate cu ajutorul unor senzori plasați pe pleoape și pe cap. Apoi, de-a lungul nopții, fiecare persoană a fost trezită de patru ori, fiind rugată să povestească ceea ce a visat.

După primele ore de somn, visele erau legate de persoanele întâlnite, o emisiune televizată sau o carte. Însă, în a doua parte a nopții, situația de schimba, visele fiind legate de evenimente importante din viața fiecăruia.

Citește și: Pauzele, esențiale pentru o muncă productivă

Există două părți ale somnului, una fiind numită faza REM (rapid eye movement) în care au loc numeroase mișcări oculare, iar emoțiile fiecărei persoane sunt procesate. Această fază alternează cu cea de a doua, cea în care dormim profund, momente în care organismul se regenerează.

În cazul în care ești răcit, organismul dorește să se regenereze mai repede, trecând peste prima fază a somnului sau chiar evitând-o. În acest moment, în cazul în care nu este respectat ritmul normal, este probabil ca persoana în cauză să aibă un coșmar. Motivul este acela că a trecut brusc la somnul profund, iar emoțiile nu au fost procesate corespunzător.

Sindromul premestrual, o cauză a coșmarurilor

Unii experți sunt de părere că sindromul premestrual al femeilor poate duce la coșmaruri. Motivul ar fi legat de schimbările de temperatură ale organismului unui femei în timpul unui ciclu menstrual. Creșterea hormonului progesteron în a doua parte a ciclului menstrual duce și la creșterea temperaturii corporale. Astfel, femeile nu au un somn liniștit, așa că pot să aibă în acest timp și vise urâte.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel