Studiu depresie: Antidepresivele favorizează luarea în greutate
Medicamentele contra depresiei cresc riscul de luare în greutate în primii doi ani de tratament, relevă un studiu recent.
Este vorba despre un studiu vast, în cadrul căruia cercetătorii de la Colegiul Regal din Londra au monitorizat 300.000 de persoane pe parcursul a 10 ani. Participanților li s-a evaluat periodic indicele de masă corporală (IMC). În primul an de studiu au fost diagnosticate cazuri de depresie în rândul a 13% dintre bărbați și 22% dintre femei, toți pacienții fiind tratați cu antidepresive.
Cercetătorii au stabilit un nivel problematic al greutății corporale atunci când se depășește limita de 5% din greutatea inițială. Au fost luați în considerare și alți factori: vârsta, fumatul, alte probleme de sănătate, administrarea concomitentă de alte medicamente, profilul alimentar.
Rezultatele au fost publicat în British Medical Journal (BMJ.
Depresia și riscul de obezitate
Studiul arată că antidepresivele cresc cu 21% probabilitatea de a lua în greutate pe parcursul tratamentului. De asemenea, aceste medicamente cresc cu 29% robabilitatea de a trece de la un IMC normal la suprapondere sau de la suprapondere la obezitate. Riscul de îngrășare se menține cel puțin 6 ani, potrivit autorilor, dar legătura este direct proporțională mai ales în primii doi ani de tratament.
Totuși, specialiștii țin să precizeze că luarea în greutate nu poate fi pusă doar pe seama antidepresivelor, ar trebui luați în calcul și alți factori reziduali. Însă, „pe termen lung, utilizarea din ce în ce mai frecventă a antidepresivelor ar putea contribui la creșterea riscului de obezitate la nivel mondial”. Acest efect secundar al antidepresivelor ar trebui avut în vedere de medici atunci când prescriu un tratament în cazul depresiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News