Data publicării:

Studiu: Cum poți să comunici cu oamenii care dorm și visează

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Studiu: Cum poți să comunici cu oamenii care dorm și visează / Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay
Studiu: Cum poți să comunici cu oamenii care dorm și visează / Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a comunica cu oamenii care dorm și visează.

Oamenii de știință au identificat un nou fenomen pe care îl descriu ca fiind „visarea interactivă”, în care oamenii care se confruntă cu un somn profund și vise lucide și sunt capabili să urmeze instrucțiunile, să răspundă la întrebări simple și chiar să rezolve probleme elementare de matematică. Pe lângă adăugarea unui nivel cu totul nou de înțelegere a ceea ce se întâmplă cu creierul nostru când visăm, noul studiu ar putea să ne învețe cum să ne antrenăm visele - să ne ajute spre un anumit scop, de exemplu, sau să tratăm o anumită problemă de sănătate mintală.

„Am descoperit că indivizii din somnul REM (vise prin mișcarea rapidă a ochilor) pot interacționa cu un experimentator și se pot angaja în comunicare în timp real”, spune psihologul Ken Paller de la Universitatea Northwestern. „Am arătat, de asemenea, că visătorii sunt capabili să înțeleagă întrebări, să se angajeze în operații de memorie și să producă răspunsuri. Majoritatea oamenilor ar putea prezice că acest lucru nu ar fi posibil - că oamenii se vor trezi fie când li se pune o întrebare, fie nu vor răspunde și, cu siguranță, nu vor înțelege o întrebare fără să o interpreteze greșit”, a mai precizat acesta.

Cum a decurs studiul?

Cercetătorii au lucrat cu 36 de persoane în experimente în patru laboratoare diferite. Un voluntar a avut narcolepsie și a experimentat frecvent vise lucide, în timp ce ceilalți au variat în ceea ce privește experiența cu visarea lucidă.

În timpul celor mai profunde etape ale somnului, monitorizate prin instrumente de electroencefalogramă (EEG), oamenii de știință au interacționat cu participanții la studiu prin sunet vorbit, lumini intermitente și atingere fizică: persoanele care au dormit au fost rugate să răspundă la întrebări simple de matematică, să numere blițurile luminoase sau atingerile fizice, și pentru a răspunde la întrebări de bază cu da sau nu (cum ar fi „puteți vorbi spaniolă?”).

Răspunsurile au fost date prin mișcări ale ochilor sau mișcări ale mușchilor faciali convenite în prealabil. Pe parcursul a 57 de sesiuni de somn, cel puțin un răspuns corect la o întrebare a fost observat în 47% din sesiunile în care visul lucid a fost confirmat de către participant.

„Am pus rezultatele laolaltă pentru că am simțit cum combinația rezultatelor de la patru laboratoare diferite care utilizează abordări diferite atestă cel mai convingător realitatea acestui fenomen de comunicare bidirecțională”, spune neurologul Karen Konkoly de la Universitatea Northwestern.

Persoanele implicate în studiu au fost de obicei trezite după un răspuns reușit pentru a-i determina să-și raporteze visele. În unele cazuri, intrările externe au fost amintite ca fiind în afara sau suprapuse în vis.Cercetarea ar putea fi utilă în viitorul studiu al viselor, memoriei și cât de important este somnul pentru fixarea amintirilor în loc. De asemenea, ar putea fi util în tratamentul tulburărilor de somn și ar putea să ne ofere o modalitate de a instrui ceea ce vedem în visele noastre, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel