Studiu: Cum a influențat clima mărimea trupurilor și creierelor speciilor umane
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Mărimea trupurilor și creierelor umane a fost influențată de climă, spune un studiu.

Potrivit The Guardian, creșterea corpurilor și creierilor oamenilor este un model bine cunoscut în evoluția speciei noastre. Homo sapiens face parte din genul Homo și a apărut acum 300.000 de ani. În prezent, suntem mult mai mari decât primele specii din genul Homo și avem creiere de trei ori mai mari decât oamenii care au trăit acum un milion de ani.

Au existat dezbateri în legătură cu factorii care au cauzat evoluția oamenilor în acest fel, astfel că cercetătorii de la Universitățile Cambridge și Tübingen au combinat informații despre mai bine de 300 de fosile din genul Homo cu date despre modelele climatice pentru a înțelege ce rol a jucat clima în evoluția umană.

Astfel, echipa de cercetători a determinat ce condiții climatice au întâmpinat fiecare fosilă colectată, unele din care au și un milion de ani. Studiul publicat în jurnalul științific Nature Communications a găsit o legătură importantă dintre temperatură și mărimea trupurilor fosilelor, arătând că clima a fost un factor decisiv pentru dimensiunile corpului oamenilor.

Dacă ești mai mare, produci mai multă căldură și pierzi mai puțină

„Cu cât este mai frig, cu atât mai mari sunt oamenii”, a spus dr. Manuel Will, un cercetător al Universității din Tübingen. „Dacă ești mai mare, atunci produci mai multă căldură și pierzi mai puțină fiindcă suprafața corpului nu crește proporțional”. Această relație dintre climă și masa trupurilor oamenilor este în linie și cu „regula lui Bergmann” care spune că unele specii sunt mai mari în zone mai reci și mai mici în zone mai calde. Un exemplu este ursul polar, care este mult mai mare decât urșii din zone mai calde.

„Nu este complet surprinzător, dar este interesant să vedem că evoluția noastră nu este prea diferită de cea a altor mamifere”, a explicat dr. Nick Longrich de la Universitatea din Bath, care nu a fost implicat în studiu. „Avem probleme similare când vine vorba de obținerea și pierderea căldurii, așa că este logic că am evoluat în același mod”.

Creierul nu a fost afectat atât de mult de climă

Studiul a mai descoperit o legătură și dintre mărimea creierului și climă, însă rezultatele au arătat că factorii de mediu au avut o influență mult mai mică asupra sa față de influența asupra mărimii corpului. „Acest fenomen arată că corpul și creierul au presiuni selective diferite”, a spus prof. Andrea Manica, alt cercetător care a participat la studiu. „Cercetarea arată cum amândouă cresc, dar cresc pentru motive diferite”. Astfel, creierele mai mari au fost la oameni care au trăit în condiții de climă mai stabile, fiindcă disponibilitatea mâncării a fost probabil mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel