STUDIU. Creierul femeii, mai compex ca al bărbatului
Data publicării:
Autor: Andreea Marinaș
WhatsApp
Un somn bun crește puterea creierului femeilor, în timp ce bărbații au nevoie doar de un pui de somn, potrivit unei cercetări citate de publicația Mail Online.

Oamenii de știință de la Institutul Max Planck din Munchen au analizat caracteristicile somnului adulților, în număr de 160, pentru a ajunge la o concluzie despre modul în care somnul afectează capacitatea intelectuală. Studiul lor a fost prezentat la Forumul of Neuroștiință de la Copenhaga.

Cercetătorii au monitorizat mocaracteristicile somnului adulților, precum și rezultatele acestora la teste de inteligență pentru a evalua abilitățile lor de raționament și de rezolvare a problemelor. Ei au monitorizat fusurilor de somn, care sunt explozii de activitate a creierului, pentru a lua în calcul o corelație cu diferite forme de somn, referințe încrucișate cu genul fiecăruia.

Cercetătorii au descoperit că fusurilor de somn, care sunt asociate cu un IQ mare, au crescut atunci când femeile au intrat în perioada de somn fără vise. Pentru bărbați, nicio astfel de corelație nu a fost găsită în timpul somnului fără vise.

[citeste si]

Bărbații au nevoie de mai puțin somn ca femeile

Cu toate acestea, o analiza a activității creierelor bărbaților arată că aceeași creștere a avut loc atunci când au avut reprize de somn - „pui de somn".

Profesorul Martin Dresler a spus: „Rezultatele noastre demonstrează că asocierea dintre fusurile de somn și inteligență este mult mai complexă decât am crezut până acum. Există mai mulți factori implicați în abilitățile intelectuale, iar somnul este doar unul dintre aceștia. Acest studiu de amploare efectuat asupra bărbaților și femeilor, ne oferă un cadru mai precis pentru următoarea fază a cercetării, care va cuprinde diferențele dintre caracteristicilor personale de somn".

La începutul acestui an, cercetătorii din cadrul Centrului de Cercetare al Universității Loughborough Sleep au constatat că femeile ar putea avea nevoie de mai mult somn pentru că creierele lor sunt mult mai complexe decât ale bărbaților. Profesorul Jim Horne, care a cercetat problema, a spus: „Femeile au tendința de a fi multi-tasking – fac o mulțime de lucruri deodată și sunt flexibile - și astfel acestea își utilizează mai mult din creierul lor decât bărbații. Din această cauză, nevoia lor de somn este mai mare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel