Studiu. Copiii români, jigniți în mediul virtual
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
imagine cu caracter ilustrativ
imagine cu caracter ilustrativ
Aproape jumătate dintre copii sunt afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual , iar 58% dintre aceştia merg şi se întâlnesc faţă în faţă cu necunoscuți , potrivit rezultatelor coroborate ale studiilor privind utilizarea Internetului de către copii.

Datele relevă că 45% dintre copii declară că au fost afectaţi emoţional sau jigniţi în ultimul an în spaţiul virtual, 22% afirmă că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceştia spunând că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conţinut explicit, iar 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să îşi arate părţile intime.

Aceste teme au fost abordate în cadrul seminariilor regionale "Protecţia şi participarea copiilor în mediul online", organizate în luna mai de Salvaţi Copiii România, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie şi Inspectoratul General al Poliţiei Române.

La seminarii au participat 260 de specialişti proveniţi din toate judeţele. "Seminarul a avut un caracter interactiv, participanţii prezenţi au lucrat în echipe, conform specializărilor, pentru a prezenta colegilor din celelalte structuri expertiza instituţiei lor în acest domeniu, modul de lucru sau potenţialele intervenţii pe care le pot avea în cazul în care un copil devine victimă, agresor sau martor al unei situaţii periculoase în mediul digital", a informat organizaţia.

Cele opt seminarii regionale au reunit reprezentanţi ai judeţelor limitrofe, iar prin intermediul dialogului au fost puse bazele unei cooperări intersectoriale la nivelul fiecărui judeţ, formându-se astfel 43 de echipe locale de informare şi intervenţie pentru reducerea abuzului asupra copiilor prin intermediul noilor tehnologii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel