Studiu: Cauzele duerilor menstruale. Poți lupta cu crampele menstruale prin alimentație
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Sora Shimazaki/ Pexels
Fotografie de la Sora Shimazaki/ Pexels
Aproximativ 85% dintre femei suferă de balonare dureroasă, crampe și dureri abdominale în timpul menstruației iar pentru unele problemele pot dura ani de zile.

Rezumatul studiului, prezentat la reuniunea anuală a NAMS, a explorat legătura dintre dietă și dismenoree, termenul medical pentru perioadele menstruale dureroase. Autoarea principală, Serah Sannoh, a declarat pentru CNN că a devenit interesată de subiect din cauza propriilor dureri menstruale, care a afectat-o ​​încă din adolescență.

”Am descoperit că dietele bogate în alimente inflamatorii, cum ar fi carnea, uleiul, zaharurile, sărurile și cafeaua contribuie la un risc crescut de durere în timpul menstruației unei femei”, a spus Sannoh, care a efectuat cercetarea în calitate de stagiar la Universitatea Rutgers, Facultatea de Medicină din New Jersey. 

”Multe dintre lucrurile pe care tinerii le mănâncă sunt foarte inflamatorii... Dar dacă urmați o dietă antiinflamatoare - fructe, legume, ulei de măsline - veți avea mai puține crampe”, a declarat Dr. Monica Christmas, membru al consiliului NAMS, profesor asociat de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Chicago.

Dovezile științifice au arătat că a mânca o dietă sănătoasă, a dormi bine și a face mișcare sunt măsuri eficiente pentru a reduce durata și severitatea crampelor, a spus Christmas. 

 

Ce cauzează durerea?

Pe măsură ce corpul tău se pregătește pentru menstruație, celulele endometriale care au construit o căptușeală în uter pentru a primi un ovul fertilizat încep să se descompună. Pe măsură ce o fac, acele celule eliberează cantități mari de acizi grași numiți prostaglandine pentru a face stratul uterin să se contracte și să expulzeze țesutul neutilizat. De asemenea, organismul eliberează prostaglandine în mod natural în timpul travaliului pentru a deschide colul uterin pentru naștere.

Prostaglandinele acționează ca hormonii, provocând constrângerea vaselor de sânge și a mușchilor netezi, ducând la crampe și durere. Cercetătorii au descoperit că nivelurile de prostaglandine sunt mai mari, iar contracțiile uterine sunt mai puternice și mai frecvente la femeile cu dureri menstruale decât femeile care au durere mică sau deloc, potrivit Asociației Americane a Medicilor de Familie.

Consumul de alimente inflamatorii nu face decât să adauge disconfort, au descoperit studiile. Alimentele foarte procesate și bogate în zahăr și alimentele grase sunt vinovate de cauzarea acestor dureri.

Un alt studiu din 2018 al studenților spanioli a constatat că femeile care au băut cola și au mâncat carne au mai multe șanse de a suferi dureri în timpul menstruației lor decât femeile care au mâncat mai multe legume și fructe. De fapt, un studiu din 2020 a constatat că femeile care au mâncat mai puțin de două porții de fructe pe zi aveau mai multe șanse de a suferi dureri în timpul ciclului menstrual.

O parte a problemei este dezechilibrul dintre acizii grași Omega-3 și Omega-6, a descoperit Sannoh. Acizii grași Omega-3, găsiți în alimente precum somonul, tonul, sardinele, stridiile, nucile, chia și semințele de in, sunt antiinflamatori. Studiile le-au legat de o reducere a riscului pentru multe boli cronice declanșate de inflamație.

”Din cercetările mele, am aflat că persoanele cu diete bogate în acizi grași Omega-3 și Omega-6, în special cele derivate din produse de origine animală, au o prezență mai mare a acidului arahidonic în organism, ceea ce crește cantitatea de prostaglandine proinflamatorii care ajuta la contractarea uterului”, a spus Sannoh.

”Când ai o dietă care echilibrează acizii grași Omega-3 și Omega-6 și scazi cantitatea de alimente inflamatorii pe care le ingerezi, asta va scădea experiența menstruală dureroasă”, a adăugat ea.

 

Citește și:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel