Studiu: Beneficiile asupra sănătății pe care le oferă dușurile cu apă rece
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un studiu efectuat pe 3.000 de persoane dezvăluie beneficii importante ale dușurilor cu apă rece.

Un duș rece dimineața este un mod destul de neplăcut de a începe ziua. Cu toate acestea, mulți au fost tentați să deprindă acest obicei, deoarece au auzit că un duș cu apă rece are multe pretinse beneficii pentru sănătate, atât fizice, cât și mentale.

Dușurile reci au fost administrate pentru prima dată din motive de sănătate la începutul secolului al XIX-lea, când medicii le-au conceput pentru a fi utilizate pentru deținuții din închisori pentru a „răcori creierul fierbinte și inflamat și pentru a insufla frică” acestora.

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, oamenii și-au dat seama că dușul avea alte utilizări, și anume spălarea oamenilor și ar fi mai bine dacă apa ar fi caldă. Așadar, dușul a trecut de la a fi un mijloc folosit pentru a provoca neplăceri timp de o oră și jumătate la unul foarte plăcut și care durează aproximativ cinci minute. Totuși, practica de a face un duș rece pentru beneficii de sănătate nu a dispărut.

Un studiu științific dezvăluie dovezi despre dușul cu apă rece

Un studiu amplu din Olanda a constatat că persoanele care au făcut un duș rece au mai puține șanse decât cele care au făcut un duș cald să-și ia concediu medical.

Un grup de peste 3.000 de persoane a fost împărțit în patru grupuri și li s-a cerut să facă un duș cald în fiecare zi. Dar unuia dintre cele patru grupuri i s-a cerut să termine dușul cu 30 de secunde de apă rece, altuia cu 60 de secunde de apă rece și celui de-al treilea cu 90 de secunde de apă rece.

Grupul de control se putea bucura doar de un duș cald. Participanții au fost rugați să urmeze acest protocol timp de o lună.

După o perioadă de urmărire de trei luni, cercetătorii au descoperit că grupurile care utilizau și apa rece la duș au avut o reducere de 29% a concediilor medicale raportate. Interesant este faptul că durata apei reci nu a afectat absența de boală.

Motivul pentru care apa rece ar putea împiedica oamenii să se îmbolnăvească nu este clar, dar unele cercetări sugerează că ar putea avea ceva de-a face cu „creșterea” sistemului imunitar. Un studiu din Cehia a arătat că, atunci când „bărbații tineri sportivi” erau scufundați în apă rece de trei ori pe săptămână timp de șase săptămâni, acesta dădea un ușor impuls sistemului imunitar. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii și mai ample pentru a confirma aceste constatări.

Apa rece pare, de asemenea, să activeze sistemul nervos simpatic, partea sistemului nervos care guvernează răspunsul de luptă sau fugă (o reacție fiziologică automată la un eveniment perceput ca fiind periculos, stresant sau înspăimântător).

Când acest lucru este activat, cum ar fi în timpul unui duș rece, obțineți o creștere a hormonului noradrenalină. Aceasta este cea mai probabilă cauză a creșterii ritmului cardiac și a tensiunii arteriale observate atunci când oamenii sunt scufundați în apă rece și este legată de o îmbunătățire a sănătății. S-a dovedit că imersiunea în apă rece îmbunătățește circulația. Când ești expus la apă rece, scade fluxul sanguin către piele. Când apa rece se oprește, corpul trebuie să se încălzească, astfel încât există o creștere a fluxului de sânge la suprafața pielii.

Dușul rece ar putea ajuta la slăbire și la sănătatea mintală

Există, de asemenea, unele dovezi că un duș rece te poate ajuta să slăbești. Un studiu a constatat că imersiunea în apă rece la 14 ° C a crescut metabolismul cu 350%. Metabolismul este procesul prin care corpul tău transformă ceea ce mănânci și bei în energie, astfel încât un metabolism mai mare echivalează aproximativ cu mai multă energie arsă.

În afară de beneficiile fizice, dușurile reci ar putea avea și beneficii pentru sănătatea mintală. Există unele informații că imersiunea în apă rece provoacă vigilență mentală crescută datorită stimulării răspunsului de luptă sau fugă menționat anterior. La oamenii în vârstă, s-a dovedit că apa rece aplicată pe față și gât îmbunătățește funcția creierului.

Un duș rece poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor depresiei. Un mecanism propus este acela că, datorită densității mari a receptorilor reci din piele, un duș rece trimite o cantitate copleșitoare de impulsuri electrice de la terminațiile nervoase periferice către creier, care pot avea un efect antidepresiv.

Există o mulțime de dovezi că scufundarea în apă rece sau dușul rece sunt bune pentru sănătatea oamenilor, chiar dacă motivele sunt încă puțin clare.

Dar, înainte de a începe să porniți robinetul rece spre sfârșitul dușului, ar trebui să știți că există unele riscuri pentru un duș rece. Deoarece o scurgere bruscă de apă rece șochează corpul, poate fi periculoasă pentru persoanele cu boli de inimă și poate cauza un atac de cord sau nereguli ale ritmului cardiac, scrie ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel