Studiu: bătrânii pot "călători" înapoi în timp
Un studiu al cercetătorilor din Marea Britanie arată că bătrânii "pot" călători în timp.
Cercetătorii de la Universitatea din Lancaster, Marea Britanie, au descoperit că aroma alimentelor acţionează ca o "maşină a timpului" şi ajută persoanele în vârstă să-şi recupereze amintirile uitate, scrie revista HCI - Human Computer Interaction. Descoperirea ar putea ajuta la studiul demenţei şi la căutarea metodelor de combatere a bolii.
La studiu au participat 12 voluntari adulţi. Pentru scopurile sale, autorii săi au adunat 72 de amintiri, dintre care jumătate erau legate de mâncare. Pentru a crea indicii individuale pentru fiecare participant pe baza mirosurilor şi gusturilor, specialiştii au imprimat pe un printer 3D bile comestibile aromate care imitau mâncarea pe care voluntarii o gustaseră anterior. Participanţii au mirosit şi au gustat bilele, apoi au povestit despre evenimente din trecut.
Metoda a ajutat majoritatea pensionarilor să-şi amintească mai clar şi mai detaliat evenimente de acum 25 de ani, la care în zilele obişnuite nu s-ar fi gândit. Oamenii de ştiinţă explică faptul că este posibil ca diferite feluri de mâncare să trezească amintiri foarte vechi care sunt ascunse în cele mai îndepărtate "sertare" ale creierului persoanelor în vârstă.
Potrivit cercetătorilor, rezultatele ar putea ajuta la studiul demenţei şi la căutarea de modalităţi pentru combaterea acesteia - de exemplu, crearea de asistenţi de memorie multisenzoriali pentru a uşura viaţa persoanelor în vârstă, scrie Rador.
Secretele unui creier sănătos. Prof. Ciurea: Ceapa, usturoiul, busuiocul, pătrunjelul împing procesele cerebrale
„Statul înseamnă sedentarism, înseamnă boli și de aici încep tensiune, diabet, colesterol. Toate bolile se adună, din doctor în doctor. Mă mișc, deci exist. (...) Mișcarea este foarte importantă. Contează mult și alimentația. Am scos toate mâncărurile grele, am scos slana, care e bună, dar în cantități mici. Ca și peștele gras”, a spus Vlad Ciurea.
Din alimentația pentru creier, „nu trebuie să lipsească fructele, nucile, semințele de dovleac”. „Ceapa, usturoiul, busuiocul, pătrunjelul împing procesele cerebrale. Este foarte interesant! Este dovedit că usturoiul curăță vasele. Am un prieten din comunitate care mănâncă usturoi așa cum mâncăm noi semințe și spune că este pentru sănătate, foarte bine!”, a zis Vlad Ciurea în cadrul podcastului „Acasă la Măruță”, moderat de Cătălin Măruță.
Alimentație cât mai curată și mișcare, a reiterat Vlad Ciurea.
Alimente bune pentru creier. Prof. Ciurea: De ce grecii sunt sănătoși, veseli și longevivi
„Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat. Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar. Deci dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier. Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani! Masa copioasă, doar până la ora 19.30. Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneeană. (Salate, pește, fructe de mare). Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!”, a scris Vlad Ciurea pe Facebook.
Creierul nu poate funcționa sub „furie, stres, scandal, claxoane”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea. „Dacă cineva îți aruncă o vorbă urătă, zâmbește și mergi mai departe. Să încercăm să ne detașăm și să facem tot posibilul pentru ca acest creier dat de Dumnezeu, această bijuterie, să funcționeze. Nu poate funcționa, însă, sub furie, stres, scandal, claxoane. Nu poate de la natură”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News