Studenții străini refugiați din Ucraina se plâng că se confruntă cu rasism
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Janko Ferlic)
Sursă foto: Pexels (Janko Ferlic)
Studenții străini din Ucraina se plâng că se confruntă cu rasism la granițe. 

Pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei continuă, studenții străini care încearcă să părăsească țara și spun că se confruntă cu un tratament vădit rasist din partea forțelor de securitate ucrainene și a oficialilor de frontieră.

O studentă africană la medicină a declarat pentru CNN că ea și alți străini au fost obligați să coboare din autobuzul de transport public la un punct de control între granița dintre Ucraina și Polonia. Li s-a spus să stea deoparte în timp ce autobuzul a plecat doar cu cetățeni ucraineni la bord, spune ea.

Rachel Onyegbule, o studentă nigeriană în anul I la medicină din Lviv a rămas blocată în orașul de graniță Shehyni, la mai mult de 600 de mile de capitala Ucrainei, Kiev.

Au plecat pe jos

Ea a declarat pentru CNN: „Au venit peste 10 autobuze și ne uitam la toți plecând. Ne-am gândit că după ce au luat toți ucrainenii ne vor duce și pe noi, dar ne-au spus că trebuie să mergem pe jos, că nu mai sunt autobuze".

"Corpul meu era amorțit de frig și nu am mai dormit de vreo 4 zile acum. Ucrainenii au fost prioritari în fața africanilor, bărbați și femei, în fiecare moment. Nu este nevoie să ne întrebăm de ce. Știm de ce. Vreau doar să ajung acasă”, a spus Onyegbule pentru CNN într-un apel telefonic duminică, în timp ce ea aștepta la coadă la graniță pentru a trece în Polonia.

Onyegbule spune că în cele din urmă și-a ștampilat documentul de ieșire luni dimineață, în jurul orei 4.30 dimineața, ora locală.

Indienii nu sunt lăsați să treacă

Saakshi Ijantkar, o studentă în anul al patrulea la medicină din India, și-a împărtășit luni calvarul cu CNN printr-un apel telefonic din Lviv, vestul Ucrainei.

„Sunt trei posturi de control prin care trebuie să trecem pentru a ajunge la graniță. Mulți oameni sunt blocați acolo. Nu le permit indienilor să treacă”, a spus Ijantkar. 

CNN nu a putut confirma identitățile sau afilierile persoanelor care au operat punctele de control, dar Ijantkar a spus că toți purtau uniforme.

”Aceștia permit pentru 30 de indieni numai după ce intră 500 de ucraineni. Pentru a ajunge la această graniță trebuie să mergi 4 până la 5 kilometri de la primul punct de control până la al doilea. Ucrainenilor li se oferă taxiuri și autobuze pentru a călători, toate celelalte naționalități trebuie să meargă pe jos. Erau foarte rasiști ​​cu indienii și alte naționalități'”, a declarat tânăra de 22 de ani din Mumbai pentru CNN.

Ea a adăugat că a fost martoră la violențe din partea gardienilor către studenții care așteptau pe partea ucraineană a graniței Shehyni-Medyka. Ijantkar spune că a văzut bărbați indieni lăsați să stea la coadă pentru ore întregi împreună cu alte naționalități non-ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel