Studenții români care învață în universități din Marea Britanie vor plăti taxe mai mari. Ce valoare au
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ
Odată cu retragerea Marii Britanii din UE, studenții români care învață în universități britanice vor suporta costuri suplimentare.

Studenţii europeni care sunt înscrişi în universităţi britanice ar putea suporta costuri suplimentare de circa 818 lire sterline (1.084 dolari), dacă nu vor sosi în Marea Britanie înainte de sfârşitul acestui an, transmite CNBC. Problema este una dintre primele implicații practice ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Unii studenți, aflați în prezent în primul an de studiu, nu s-au mai mutat în Marea Britanie din cauza pandemiei de COVID-19, dar și pentru că universitățile le-au oferit cursuri online, acest lucru oferindu-le posibilitatea de a rămâne în țara lor natală. Totuși, această situație le pune în pericol posibilitatea de a se muta în Marea Britanie pentru studii, dreptul lor de a circula gratuit expirând în 31 decembrie.

Studenții sunt îndemnați să se mute în Marea Britanie

Marea Britanie a încetat să mai fie membru al UE în ianuarie, dar a acceptat o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului 2020. În acest timp, cetățenii UE și-au păstrat dreptul la liberă mișcare, ceea ce înseamnă că se pot muta în Marea Britanie pentru a lucra sau a studia fără a avea vize. Acest lucru nu va mai fi posibil începând cu luna ianuarie, iar studenții europeni care se mută în Marea Britanie după 31 decembrie vor trebui să solicite o viză de student pentru a avea un statut legal.

„Îi îndemnăm pe studenţii UE înscrişi în universităţile din Marea Britanie să se familiarizeze cu schema de decontare a UE din Marea Britanie şi cu noile reguli de imigraţie din Marea Britanie, mai ales dacă în prezent urmează studii de la distanţă, din altă ţară”, a spus un oficial al UE.

De asemenea, studenții vor trebui să plătească o taxă pentru servicii de sănătate. Cererea de viză de student costă 348 de lire, iar costurile legate de sănătate se ridică la 470 de lire pentru fiecare an de studiu. Drept urmare, studenţii din UE care şi-au început studiile la instituţiile din Marea Britanie sunt îndemnaţi să călătorească în Marea Britanie în următoarele săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel