Data publicării:
Studenţii cer schimbarea legii, înainte de locale. Zegrean: Ne doare în cot, clar se SCHIMBĂ TOT!
Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale din România, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS cum ar trebui privită solicitarea studenţilor de a modifica legea electorală.
Uniunea Studenţilor din România solicită modificarea legii electorale în sensul în care studenții să poată să facă o cerere pentru schimbarea circumscripţiei în cadrul căreia îşi exprimă dreptul de vot, cu cel puţin 23 de zile calendaristice înaintea scrutinului. Prin această schimbare, spre exemplu, un student din Alexandria poate vota pentru alegerile locale din București.
"Schimbarea propusă constă în oferirea posibilității studenților de a vota pentru primăriile și consiliile localităților din care provin, de pe teritoriul centrelor universitare în cadrul cărora își urmează studiile, fără a fi obligați să își exercite acest drept doar în cadrul circumscripțiilor în care își au domiciliul înregistrat.", se arată într-un comunicat al Uniunii Studenţilor din România.
Propunerea încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia
"Din punct de vedere al Constituţiei nu sunt probleme, pentru că nu spune nimic Constituţia despre asta. Dar practica Comisiei de la Veneţia şi a CCR spune că în ultimul an nu schimbi legea alegerilor. Practic, însă, noi nu ştim cât mai avem până la alegeri, pentru că azi se vorbeşte despre amânarea lor. Oricum, şi cei care vorbesc despre asta sunt în afara Constituţiei. L-am auzit pe premier spunând că Parlamentul vrea să amâne alegerile generale. Nu se poate, nu există posibilitatea. Nici localele nu puteau fi amânate, constituţional, dar au făcut-o. Referitor la studenţi, în mod normal nu ar trebui să se modifice legea electorală în perioada asta, pentru că aşa sunt recomandările Comisiei de la Veneţia, dar pe noi ne cam doare în cot de Comisia de la Veneţia în general. Mereu am trecut peste asta! Probabil că o vor face şi acum! La locale să voteze fiecare unde are domiciliul, pentru că aşa e corect! La Cluj, spre exemplu, sunt 100.000 de studenţi. Dacă ar veni să voteze acolo, clar se schimbă tot! Oricum, modificările, dacă se fac, se fac prin lege, în Parlament", a declarat Augustin Zegrean în exclusivitate pentru DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News