Data publicării:

Studenții în campaniile electorale? Proiectul de lege care instigă universitarii

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: newsbv.ro
FOTO: newsbv.ro

Un grup de deputați PSD au inițiat un proiect de lege prin care modifică Articolul 7 din Legea Educației în sensul în care să fie interzise activitățile politice și prozelitismul religios în universități.

Ce propun deputații PSD

Articolul 7 prevede, în prezent, la alineatul 1: "În unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios".

Proiectul de lege inițiat de 12 deputați PSD și unul reprezentant al Minorităților aduce o schimbare: În unităţile, în instituţiile de învăţământ, în campusurile aparținând unităților și instituțiilor de învățământ precum şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios". 

Cine sunt inițiatorii. Cum motivează demersul

Inițiatorii proiectului de lege sunt Gheorghe Ciobanu, Tudor Ciuhodaru, Victor Cristea, Adrian-Nicolae Diaconu, Toader Dima, Marian Enache, Florin Gheorghe, Sorin-Avram Iacoban, Laura Marin, Mircia Munteanu, Adrian Solomon, Sorin Constantin Stragea și Gabriel Dragoș Zisopol. Ei susțin, în expunerea de motive, că, dacă nu intră în vigoare modificarea, la următoarele alegeri, campusurile universităților și instituțiile de învățământ, în special cele universitare, vor fi populate cu acțiuni de promovare electorală, care vor îndepărta studenții de la învățământ.

Nelămuriri

Marian Popescu, profesor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, se întreabă, pe blogul său:

"– ce înseamnă „natură politică” și, respectiv, „fond politic”?

– nici art.7 original în Legea Educației nu e mai precis iar prezenta inițiativă nu face decât să prezinte mai degrabă îngrijorarea…electorală a inițiatorilor că spațiile deschise ar putea fi folosite pentru campanii electorale

– care este granița între politic și electoral?

– în ce măsură Universitatea stimulează participarea studenților la dezbaterea politică?"

În plus, constată practica marilor universități din lume în ceea ce privește participarea studențiilor la viața politică. VEZI AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel