Stresul, boala secolului XXI, afectează sănătatea rinichilor
O boală a secolului XXI, foarte des întâlnită în rândul oamenilor, la toate vârstele, care se instalează ca răspuns al organismului la situațiile solicitante de viață, are un efect negativ inclusiv asupra rinichilor.
Stresul este resimțit diferit, de la o persoană la alta, și poate avea consecințe nu doar în plan emoțional, comportamental, ci și în plan somatic, iar dacă se asociază cu alte comportamente nesănătoase, precum consumul de alcool, de droguri sau fumatul excesiv, agravează consecințele situației în cauză.
La nivel somatic, stresul se manifestă sub forma durerilor de cap, stărilor de greață, amețelilor, durerilor musculare sau a tulburărilor digestive. Expunerea permanentă la stres duce la afectarea organelor vitale precum inima, ficatul, pancreasul, creierul, inclusiv rinichii.
Cum afectează stresul sănătatea rinichilor
Stresul poate afecta activitatea rinichilor, întrucât atunci când organismul este supus factorilor stresori creşte presiunea arterială, iar acest lucru nu forţează doar inima, ci şi rinichii, scrie clickpentrufemei.ro.
Un alt efect al stresului puternic este mărirea nivelul zahărului din sânge, o realitate deloc de neglijat mai ales de către persoana care suferă de diabet. Rinichii lor pot fi afectaţi și mai mult, din cauză că diabetul este una dintre afecţiunile care «atacă» aceste organe.
În cazul persoanelor care fumează, stresul îi poate face să fumeze și mai mult, iar acest obicei nu este dăunător doar pentru plămâni. Şi rinichii pot avea de suferit, din cauză că substanţele din tutun reduc fluxul sangvin către organe, ceea ce poate duce cu timpul la deteriorarea funcţiilor renale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News