Data actualizării:
Data publicării:

Strategiile PSD, pentru evitarea unui scor electoral de 20-25%. Creșterea economică nu e de ajuns

Autor: Angelin Ioan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Dacă Victor Ponta va rămâne premier până la finalul anului, înseamnă că a reușit în timpul spitalizării din Turcia să negocieze și câștige timp pentru viitorul său politic pe termen scurt, întorcând o decizie ce părea luată. Totuși, chiar cu evoluţii economice bune, PSD nu va putea rămâne la peste 30-35% încredere, dacă nu aplică o strategie pe termen scurt și mediu de ieșire din criză, consideră analistul politic Angelin Ioan, într-un editorial scris pentru DCNews.

Cel mai important partid de Stânga poate fi împins spre 20-25%, în condițiile în care cea mai mare parte a liderilor PSD au fost masiv compromiși sau chiar îndepărtați din politică.

Structurile locale, puternic afectate

Poate fi zdruncinat un partid pentru a-i reduce semnificativ puterea ? Evident, dacă presiunea este suficientă, afectând liderii și punctele cheie de susținere a partidului.  Desfiinţarea funcţiilor de şefi de CJ şi alegerea primarilor din primul tur, va muta forţa locală a PSD pe primari, însă PSD nu va mai dobândi, în teritoriu, puterea pe care a avut-o în 2012.

Structurile locale ale PSD au fost puternic afectate de acuzaţiile de corupţie, generaţia liderilor locali - figuri expresive ale PSD - este înlocuită de oameni fără notorietate şi care nu se ştie ce pricepere de organizare au.

 

Probleme cheie, de mesaj și structură

În primul rând, măsurile fiscale aduc şi în economie efecte pozitive. Însă, oricât de bine vor fi primite măsurile fiscale, din punct de vedere al electoratului PSD, partidul trebuie să lămurească două probleme. Prima este legată de necesitatea politicilor publice de stânga -  PSD acum alunecă spre centru pentru a neutraliza un segment de public anti-PSD care este asmuțit constant împotriva partidului. A doua, este legată de nevoia regenerării resursei umane de partid cu oamenii credibili şi nu doar o simplă cosmetizare de lider.

 

PSD crește la guvernare

În al doilea rând, cel mai bun medicament împotriva scăderii în sondaje a PSD este într-adevăr păstrarea guvernării. După pierderea alegerilor din 2004 și decizia de a susține din parlament guvernul Tăriceanu, PSD s-a luptat pentru o cotă de încredere ce varia în jur de 25% (la europarlamentarele din 2007 PSD a luat 23%), iar revenirea spre parlamentarele din 2008 a fost dificilă. Ulterior, după pierderea alegerilor din 2009, PSD a coborât iar sub 30%. Creșterea partidului în afara guvernării s-a datorat datrată măsurilor de austeritate ale PDL și formării USL. Rezultatul bun la europarlamentarele în 2014 s-a datorat în cea mai mare parte, prezenței la guvernare.

Faptul că PSD câştigă electoral când este la guvernare nu se explică - cum sunt tentați cei mai mulți să creadă – doar prin accesul la resurse, ci și datorită strângerii electoratului PSD în jurul partidului în urma percepţiei asupra propriului partid, ca formațiune care deține conducerea jocului.

 

Nevoia unor noi vectori de imagine

În al treilea rând, trebuie să apară alți vectori de mesaj care să fie neasociaţi relelelor politicii și care să susțină prima linie de comunicare a partidului. Ideea venirii Rovanei Plumb la conducerea PSD este interesantă. Din punct de vedere al atributelor care trebuie să definească imaginea unei femei pentru a se califica minim pentru conducerea politică - cum ar fi imaginea de maturitate și soliditate, profilul ministrului Muncii este aproape, însă trebuie mai mult de atât.  Reînnoirea substanțială a liderilor secunzi poate atenua campania radicală anti-PSD - sunt voci în media care au vorbit de desfiinţarea PSD ca o soluţie pentru vindecarea problemelor societăţii româneşti.

Capcana unui mesaj apropiat de PNL

Dacă este a gândi la o linie de vectori de mesaj de stânga, atunci ne putem gândi că PSD trebuie să atragă un prototip al intelectualului asumat de stânga, din societatea civilă și care să fie educat politic, primind la schimb competență şi imagine bună. Sunt câteva figuri reprezentantive, care se exprimă în spațiul public și pe care PSD trebuie să le atragă spre partid.

Datoria lui Victor Ponta, dincolo de ambiția personală de a finaliza guvernarea, este să ajute PSD să depășească golul de lideri provocat de DNA în ultimii ani și care afectează partidul pe termen lung. Doar ideea preluării discursului economic apropiat PNL şi orientarea spre centru nu este suficientă pentru a scăpa PSD de transformarea într-un partiduleţ cuminte, de până în 20%, care să fie strunit pe viitor, mult timp de-acum înainte.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel