Strategie simplă pentru a reduce consumul de alcool
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Există o strategie simplă pentru a reduce consumul de alcool, iar oamenii de știință spun că funcționează.

Cercetătorii au găsit o metodă eficientă de a-i determina pe oameni să reducă consumul de alcool: conștientizați riscul crescut de cancer care vine odată cu acesta și asociați-l cu numărarea fiecărei băuturi.

Această combinație specială de mesaje „de ce să reduceți” și „cum să reduceți” poate fi utilă pentru promovarea sănătății bune a unei populații, a spus echipa din spatele studiului.

Prea multă băutură nu duce doar la cancer, desigur. Exagerarea cu băutura este asociată cu o serie întreagă de probleme, inclusiv moarte prematură, boli de inimă, probleme digestive și un risc crescut de demență.

„Am descoperit că o combinare a informațiilor despre alcool și cancer cu o anumită acțiune practică – numărarea băuturilor – a dus la reducerea cantității de alcool pe care o consumă”, a declarat economistul și psihologul Simone Pettigrew de la Institutul George pentru Sănătate Globală.

Pentru studiu, au fost completate trei sondaje: 7.995 de persoane l-au completat pe primul, 4.588 dintre aceștia l-au completat pe al doilea trei săptămâni mai târziu și 2.687 de persoane au terminat sondajul final trei săptămâni după aceea. Participanții au fost împărțiți în grupuri diferite și li s-au arătat diferite reclame și mesaje despre băutură.

Oamenii din sondaj au redus consumul de alcool

O combinație a ieșit în evidență, în comparație cu un grup de control: o reclamă TV care leagă băutura de cancer, împreună cu o sugestie de a ține cont de băuturile băute, a fost una dintre cele mai eficiente pentru a-i determina pe oameni să încerce să reducă consumul de alcool.

A fost, de asemenea, singura combinație în care oamenii au redus semnificativ consumul de alcool în cele șase săptămâni.

Alte abordări – cum ar fi încurajarea oamenilor să decidă asupra unui număr de băuturi și apoi să se țină de el – au determinat unii dintre voluntari să încerce să reducă acel consum.

„Mulți oameni nu știu că alcoolul este cancerigen”, a spus Pettigrew. „Este o informație importantă la care băutorii ar trebui să aibă acces. Dar să le spunem oamenilor că alcoolul cauzează cancer este doar o parte a soluției – trebuie să le oferim și modalități de a lua măsuri pentru a-și reduce riscul”.

Consumul de alcool poate fi atribuit pentru până la 7% din decesele premature din întreaga lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății, iar conștientizarea riscurilor pentru sănătate este o modalitate de a aborda această problemă.

În timp ce agențiile de sănătate au analizat și modalități de a face băutura mai puțin disponibilă și mai scumpă, în cele din urmă, alegerile personale vor determina dacă comportamentul privitor la alcool se va schimba sau nu pe termen lung.

În acest studiu, participanții au fost aleși să fie „reprezentativ din punct de vedere demografic pentru publicul australian care consumă alcool”, așa că nu este o abordare care va funcționa neapărat în altă parte – dar se pare că numărarea băuturilor ar putea fi o opțiune de încercat dacă doriți să reduceți consumul de alcoool.

„Există resurse limitate disponibile pentru campaniile de reducere a efectelor nocive ale alcoolului, așa că este important să aflăm care mesaje rezonează cel mai bine pentru a ne asigura că au cele mai bune șanse de a funcționa”, a spus Pettigrew, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel