Strategie anti-CORUPȚIE, angajamentul României în PNRR. Diaconescu: Ai PIERDUT banii! Ghinea a CERUT
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Cristian Diaconescu
Facebook Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu, preşedintele PMP, a vorbit despre un angajament luat de România în PNRR privind adoptarea unei strategii anti-corupţie. 

"Ne-am obligat, şi nu ştiu de ce am făcut asta, să avem o strategie anticorupţie. Ştiţi că acum, în două luni, trebuia să finalizăm o strategie anticorupţie, dle Chirieac? Pe fundalul ăsta...", a spus Cristian Diaconescu la DC NEWS TV. 

"Păi nu era aprobată din vremea războiului româno-român?", a replicat Bogdan Chirieac. 

"Aşa s-a obligat. Cine a propus...", a continuat Diaconescu. 

"Dl Ghinea...", a mai punctat Chirieac. 

"Da. Să ştiţi că pe mine m-au întrebat prieteni ai României din Europa pentru ce am introdus asta în PNRR, strategii de modernizare şi de reformă a sistemului judiciar, care e ideea. A, bun, dacă partea română doreşte, s-a bifat ok. Nu e negociere cu compromis, ci cu verificare a standardelor pe care România trebuie să le îndeplinească. Anual se fac rapoarte de evaluare, un fel de MCV-uri, dar ele pot să îţi ia banii. Dacă nu ai strategia până la 1 ianuarie, informatizarea pe ANAF la care ne-am obligat până la finalul anului, pierdem bani", a mai spus preşedintele PMP. 

"Dar dl Ghinea a semnat de nebun? Nu mă feresc de acest cuvânt...", a întrebat Bogdan Chirieac. 

"Mai mult de atât, a cerut! Da! Şi repet, nu cealaltă parte a vrut. Tot dăm vina că europenii vin şi ne fac, şi noi suntem colonie. De partea cealaltă, europenii bifau îndeplinirea unor criterii. La partea cu irigaţiile, când ne-au întrebat de unde luăm apa şi le-am spus că modificăm albia râurilor, birocratul de la climă, de la Green Deal, a zis STOP", a concluzionat Diaconescu. 

16 state europene au primit deja primele tranşe de bani din PNRR. 

Cehia, de exemplu, a primit recent o tranşă de 950 mil. euro pentru a da drumul la investiţii.

„Suma reprezintă 13% din alocarea to­ta­lă acordată ţării în cadrul Facilităţii de Re­dre­sare şi Rezilienţă. Partea de prefi­nan­ţa­re va ajuta la împlementarea inves­ti­ţi­ilor şi re­for­melor cruciale incluse de Cehia în Planul său de Redresare şi Rezilienţă“, se ara­tă pe site-ul Comisiei Eu­ro­pene.

Iar ca Cehia sunt alte 15 state care deja iau banii eu­ropeni puşi la dispoziţie, printre acestea nu­mărându-se Croaţia, Grecia şi Portugalia.

Pentru România, imposibil să primească bani în 2021

În opinia specialiştilor consultaţi de ZF, este aproape imposibil pentru România să primească de anul acesta primele tranşe de bani europeni prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ţinând cont de criza internă actuală. În cazul banilor din PNRR există o condiţie esenţială pentru atra­gerea banilor şi anume faptul că inves­tiţiile trebuie terminate până în 2026. În acest moment, România este în plin haos politic, într-o criză sanitară devenită studiu de caz la nivel mondial şi dă semne că ar putea intra şi într-o criză energetică dacă va avea o iarnă complicată. Peste acestea se suprapune o birocraţie care este la rândul său o piedică privind accesarea la timp a banilor din PNRR, scrie Mediafax.

„Sunt absolut convins de faptul că în cazul în care nu vom simplifica procedurile, nu vom schimba modul în care funcţionează astăzi autorizările din România, nu avem nicio şansă să atragem aceste sume din PNRR. De exemplu, foarte multe localităţi au probleme cu PUG-urile, cu PUZ-urile. Pen­tru a face o investiţie prima dată trebuie să ai un PUZ şi dacă pierzi 3-4 luni pentru au­torizarea acestuia la o instituţie decon­cen­trată, atunci nu mai ai nicio şansă ca într-un ter­men realist să faci un proiect“, a spus Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, în cadrul emisiunii Investiţi în Româ­nia!, un proiect editorial ZF sprijnit de CEC Bank.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel