Strategia pe hidrogen, jalon în PNRR. Virgil Popescu: Până în 2030, ne propunem să producem peste 288.000 tone
Virgil Popescu a reamintit că săptămâna aceasta a fost pusă în dezbatere publică Strategia pe hidrogen, care este jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi este foarte ambiţioasă.
"Până în 2030 ne propunem să producem în România peste 288.000 tone de hidrogen. Evident că pentru asta avem nevoie de energie regenerabilă şi vorbim de hidrogen verde, de energie regenerabilă şi estimăm opt gigawaţi suplimentar. Evident că avem nevoie de electrolizoare şi aici vorbim de patru gigawaţi aproximativ hidrolizoare putere instalată pentru a putea produce hidrogenul necesar, hidrogen care, pe lângă încălzire, se duce în industrie, în transporturi şi ajută la obţinerea ţintelor naţionale de decarbonare", a explicat Virgil Popescu, potrivit Agerpres.
El a adăugat că România este o ţară care, pe lângă energia regenerabilă, şi-a propus să avanseze în energie nucleară.
"Ne-am propus reactoarele modulare şi reactoarele modulare le legăm clar şi direct de producţia de hidrogen, pentru că ce este mai frumos şi mai bun decât să ai o unitate cu mai multe module, între care unul să-ţi producă hidrogen continuu, celălalt să-ţi producă energie, altul să-ţi producă altceva şi tot aşa, să poţi să ajuţi împreună să produci hidrogen ca să faci o decarbonare a întregului sistem", a punctat ministrul Energiei.
Citește și:
Sustenabilitatea în industrie, crucială pentru economie. Florin Spătaru, ministrul Economiei: Unele companii ar putea deveni din ce în ce mai puţin competitive
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, avertizează că industria României trebuie să facă paşi importanţi spre decarbonare şi sustenabilitate, pentru a nu fi lăsată în urmă pe plan internaţional.
"Sunt zilele acestea la OECD şi discutăm despre modalitatea în care România face pasul spre grupul ţărilor care respectă principiile sustenabile. Ministerul Economiei, de la începutul mandatului meu, şi-a propus dezvoltarea industrială, reindustrializarea României. Reindustrializarea are ca obiective principale decarbonarea, utilizarea noilor tehnologii şi utilizarea surselor energetice alternative. De aceea, ne-am implicat în mod activ în strategia pe hidrogen, iniţiată de Ministerul Energiei în colaborare cu Ministerul Economiei şi am început să discutăm cu marii producători despre noile procese tehnologice.
Am aprobat în Guvern un memorandum care vine să sprijine marii consumatori energetici, atât din perspectiva costurilor suplimentare din 2022 şi acoperirea acestor diferenţe de costuri din fonduri naţionale sau europene, dar de asemenea şi să susţină consumatorii energointensivi în încercarea lor de a realiza saltul tehnologic. Schema de ajutor de stat pentru decarbonare, utilizarea hidrogenului în procesele industriale şi automatizarea proceselor tehnologice sunt printre măsurile de susţinere. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News