Data publicării:

Strategia PDL, după proteste. Demisia lui Băsescu ar salva partidul

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
basescu-boc deschidere
basescu-boc deschidere

Traian Băsescu a anticipat cererile de demisie, încă de acum 6 luni, pregătindu-și terenul pentru explozia socială cu care se confruntă azi. Băsescu a catalogat abdicarea ca un act de trădare a interesului național și a dat de înțeles că nu își poate negocia o ”iertare a păcatelor” prin retragere. Astfel, se explică abia acum, când i se cere demisia în stradă, gestul paradoxal de a-l ataca pe Mihai I, după o întrebare ”servită” la B1 Tv. Mesajul nu era, însă, adresat marelui public, ci liderilor portocalii, care ar fi putut gândi un plan de sacrificare a președintelui pentru supraviețuirea PDL.

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. (…) doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm de toate păcatele?”, s-a întrebat retoric Traian Băsescu, generând un imens scandal, care a afectat și PDL, în zona electoratului urban, educat și cu orientare de dreapta.

Sacrificarea lui Boc, inutilă

Vehemența cu care publicul l-a susținut pe Arafat și mai ales semnalele confuze date de serviciile secrete l-au descumpănit pe președintele Băsescu, care a făcut greșeală după greșeală. Aparent în panică, el a retras Legea Sănătății,  dinamitând din interior planul PDL de păstrare a Puterii. Strategia ”românii au înțeles de ce au fost necesare sacrificiile” a fost abandonată.  PDL nu mai poate pretinde că a început să crească în sondaje, justificând frauda, la comasare.  Mai mult, trebuie să reziste unui tsunami de contestare populară,  cu un aparat de stat și de partid tot mai puțin încrezător în miracole.

Reuniunea de taină de la Cotroceni, sub pretextul întâlnirii cu un reprezentant PPE, a fost un eșec, din punctul de vedere al partidului. Din surse aflate la vârful PDL, am aflat că în partid este haos, iar semnalul așteptat de la Cotroceni nu a venit. Nu se știe dacă liderii au discutat un plan coerent cu Traian Băsescu și încă nu l-au comunicat organizațiilor, sau dacă lipsește cu adevărat orice perspectivă. Cert este că mesajul primit de activiștii PDL este unul de temporizare (dialog, soluții), așteptându-se o calmare a protestelor prin epuizarea manifestanților.

Ce posibile reacții ar putea avea PDL

  1. Organizarea unor manifestații de susținere a guvernului/președintelui a fost doar invocată, dar pentru moment nu se va apela la ea. Procesul este riscant, din punct de vedere al imaginii. Lipsind sprijinul popular pentru PDL, ar trebui aduși activiști din mai multe județe sau mobilizați angajați ai structurilor controlate de Coaliție. Reacția publicului ar fi contrară, însemnând atât o mobilizarea masivă în Piață, cât și o accentuare a resentimentului față de Băsescu/PDL. După mesajul de la Casa Albă, violențele care ar rezulta dintr-o ciocnire între taberele pro și anti-Băsescu i se vor imputa președintelui.
  2. Demisia lui Boc ar duce la prăbușirea actualei Coaliții și pierderea guvernării, posibil și a președinției. Ca și în cazul Arafat, o cedare ar încuraja publicul să ceară mai mult. Boc ar fi văzut ca o victimă a lașității lui Băsescu, dacă acesta îi va cere/impune demisia. Personal, Boc respinge varianta, conștient că ar ieși definitiv de pe scena politică.
  3. Acceptarea unor alegeri comasate în luna iunie ar reprezenta cea mai bună variantă la care mai poate spera PDL. Bugetul acestui an va fi angajat în contracte de achiziții/investiții  de către actualul guvern, ceea ce ar ține sub control baronii locali ai Coaliției; fraudarea votului, dar și frânarea erodării ar permite partidului să rămână în Parlament.

Demisa lui Băsescu, salvarea PDL

Demisia lui Băsescu ar reprezenta salvarea PDL. Astfel, s-ar detensiona situația și ar s-ar câștiga două luni, după care nu s-ar mai putea pune problema alegerilor parlamentare decât în iunie-iulie. Una dintre principalele acuzații la adresa regimului, aceea de dictatură băsistă, ar cădea în derizoriu. Mișcarea ar permite propagandei PDL să fie mai credibilă, iar baronii Coaliției ar face un scor mai bun. Pe măsură ce noua guvernare va face greșeli, s-ar justifica măsurile lui Băsescu (reforme, interes național), absolvit prin gestul demisiei de meschinării personale, cum ar fi agățarea de putere, protejarea găștilor de partid etc. Din păcate pentru partid, este puțin probabil ca vreunul dintre liderii PDL să fi avut curajul să pună această problemă. Nu este exclus ca Băsescu, la fel ca Nicolae Ceaușescu, să caute trădători în jurul său,  ceea ce crește riscurile unei propuneri raționale din partea consilierilor. Mai mult, anunțul făcut în iunie de Băsescu, potrivit căruia nu consideră demisia un gest demn, exclude din start această posibilitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel