Data publicării:

Strateg liberal: Dacă se rupe USL, cele mai mari șanse le au Iohannis și Oprescu

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Cu un an înainte de alegerile prezidențiale, USL a început să-și facă calculele pentru desemnarea candidatului  care va fi cel mai bine plasat. Astfel că strategii coaliției concep scenarii pentru câștigarea fotoliului de la Palatul Cotroceni.

Cu patru candidați la președinție, dintre care doi înscriși în cursa internă a partidului din care fac parte, respectiv PDL, USL face calcule amănunțite privind atât ruperea alianței, cât și șansele fiecărui contracandidat la funcție, scrie pesurse.ro.

Deputatul PNL, Radu Zlati, un apropiat al lui Crin Antonescu,  enumeră pe rând posibilitățile valabile în cazul unei destrămări a USL, dar și șansele candidaților din partea opoziției.

După ce a analizat istoria prezidențialelor, rezultând faptul că „toţi candidaţii cu şansă la alegerile prezidenţiale au fost fie percepuţi ca „oameni de stat”, fie au fost sprijiniţi de o alianţă”, deputatul își începe analiza cu primul înscris în cursă, Crin Antonescu.

Pornind de la ipoteza ruperii USL, Zlati declară:

 „Dl Crin Antonescu este desigur, primul nume care vine în minte. El este, ca fost preşedinte interimar, actual şef al Senatului şi (deocamdată mai mult teoretic) ca şef al Comisiei de revizuire a Constituţiei un om de stat. Dl Antonescu este şi om de alianţă… atâta vreme cât această alianţă se numeşte USL. Dacă, ipotetic, USL se rupe, dl Antonescu va avea dificultăţi să se alieze cu PDL şi în acelaşi timp să păstreze anti-băsescieni radicali ai USL. Din acest punct de vedere, profilul său a devenit cumva de nişă”.

Celelalte variante viabile, potrivit acestuia, ar fi Klaus Iohannis care, spune acesta, „ar putea apela la dezamăgiții PSD, la electoratul de bază al PNL și ar putea să se alieze cu PDL”.

Continuând în aceeași notă, ipoteza ruperii alianțe, liberalul îl anunță pe Victor Ponta ca fiind candidatul din partea PSD care are beneficiul de a fi perceput drept om de stat, inconveniente apărând la nivelul unei eventuale dorință de alianță, deoarece: „Simpatizanţii PNL vor vedea în el un trădător, în timp ce simpatizanţii PDL îl vor privi ca principalul beneficiar al „loviturii de stat”, mai spune Radu Zlati.

 Tot din partea PSD, o variantă o reprezintă primarul general Sorin Oprescu, cu dezavantajul de a nu fi, ca toți ceilalți candidați cu șansă mare de reușită, potrivit lui Zlati, un om de stat. Garant pentru Sorin Oprescu ar fi Ion Ilescu, acesta având calitatea de a fi om de stat, dar și un prieten al primarului Capitalei.

 Dacă însă Iliescu nu reușeste să convingă electoratul de competențele „pe care Oprescu încă nu a avut ocazia să le exercite”, Victor Ponta va fi cel care „poate defila la braț cu primarul Capitalei”.

„Atât Ponta cât și Iliescu pot dăuna masiv unei candidaturi opresciene”, mai spune Zlati în analiza sa.

 Despre candidații dreptei, liberalul spune despre Mihai Răzvan Ungureanu că este teoretic om de stat, însă ambele mandate, cel de prim-ministru și cel de externe, s-au încheiat cu concedierea sa abruptă. Deși dispus la alianțe, MRU este detronat de aliații mai puternici decât FC care nu îl vor accepta pe acesta ca lider.

Cât despre Cătălin Predoiu, prim vice-președinte PDL, deputatul spune: „este o excelentă alegere pentru un PDL care vrea să piardă onorabil (adică păstrând relevant partidul). Ca să ajungă mai departe, dl. Predoiu trebuie să se re-inventeze, să fie (mult) mai mult decât a fost până acum”.

 Cu privire la celălalt candidat al PDL, Gheorghe Falcă, Zlati spune că nu are suficientă notorietate încât să intre în astfel de analize.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel