Urmărește emisiunea live
Străinilor li se interzice să mai cumpere case în Canada. Cum s-a ajuns la o astfel de decizie?
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
A intrat în vigoare o interdicție de doi ani pentru ca unii străini să cumpere case în Canada.  

Interdicția urmărește să ajute la scăderea uneia dintre cele mai neaccesibile piețe de locuințe din lume, scrie BBC.

Începând cu această vară, prețul mediu al unei case, în Canada, este de 568.000 de dolari americani - de peste 11 ori venitul mediu al gospodăriilor după impozite.

Unii au criticat interdicția, spunând că nu este clar ce impact va avea asupra pieței imobiliare.

Rezidenții non-canadieni reprezintă mai puțin de 6% dintre proprietarii de case din Ontario și Columbia Britanică, unde statisticile naționale arată că prețurile caselor sunt cele mai ridicate.

De la 1 ianuarie, interdicția se aplică persoanelor care nu sunt cetățeni canadieni sau rezidenți permanenți. Aceștia nu au voie să cumpere proprietăți rezidențiale. Li se impune o amendă de 10.000 de dolari celor care o încalcă.

La sfârșitul lunii decembrie - cu 11 zile înainte de intrarea în vigoare a interdicției - guvernul canadian a anunțat unele derogări de la regulament, inclusiv pentru studenții internaționali care se află în țară de cel puțin cinci ani, solicitanții de azil și pentru persoanele cu permise de muncă temporare.

Într-o declarație, ministrul federal al locuințelor, Ahmed Hussen, a spus că interdicția este menită să descurajeze cumpărătorii să privească casele ca pe bunuri, nu ca pe un loc în care să trăiască și să crească o familie.

„Prin această legislație, luăm măsuri pentru a ne asigura că locuințele sunt deținute de canadieni, în beneficiul tuturor celor care locuiesc în această țară”, a spus Hussen.

În timp ce prețurile locuințelor din Canada au scăzut ușor în 2022, acestea rămân mult mai mari decât acum un deceniu.

Prețurile locuințelor au crescut cu 48% anul trecut față de 2013, când prețul mediu al unei locuințe era de 522.951 de dolari.

Între timp, venitul mediu al gospodăriilor pentru canadieni s-a luptat să țină pasul cu creșterea prețurilor locuințelor. Cele mai recente date indică că venitul mediu al gospodăriilor după impozitare a crescut cu 9,8% din 2015 până în 2020.

Aceste cifre fac ca piața imobiliară din Canada să fie una dintre cele mai inaccesibile din lume, clasând țara mai sus decât Noua Zeelandă, SUA și Marea Britanie, potrivit unei analize Statista a raportului de preț dintre locuințe și venituri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel