Data actualizării:
Data publicării:

Stoltenberg susține că Ucraina „câștigă treptat teren” în contraofensivă

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a vorbit despre contraofensiva Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că trupele Kievului „câștigă treptat teren” în contraofensiva lor extinsă împotriva liniilor strânse de apărare a Rusiei în sud-estul Ucrainei, conform CNN.

„Astăzi, forțele voastre [Ucrainei] avansează, se confruntă cu lupte aprige, dar câștigă treptat teren”, a declarat Stoltenberg alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite neanunțate la Kiev.

„Fiecare metru pe care forțele ucrainene îl câștigă este un metru pe care Rusia îl pierde”, a precizat el.

„Ucrainenii luptă pentru familiile lor, viitorul lor, libertatea lor”, a spus Stoltenberg, adăugând că „Moscova luptă pentru amăgirile imperiale”.

„Ucraina are un sprijin puternic din partea a 31 de aliați NATO și a multor alți parteneri”, a continuat el. „În total, peste 50 de națiuni vă sprijină și vă aprovizionează prin acel grup de contact al apărării al Ucrainei și peste 140 de națiuni au susținut suveranitatea dumneavoastră la Națiunile Unite.

„Între timp, Rusia este diminuată pe scena mondială, izolată de piețele internaționale”, a mai zis secretarul general al NATO.

Alianța militară transatlantică a donat Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, dar până acum nu a putut să acorde aderarea țării la alianță, în ciuda solicitărilor repetate de la Kiev.

Stoltenberg a spus că NATO are contracte-cadru în vigoare pentru o „muniție cheie” în valoare de 2,4 miliarde de euro (2,53 miliarde de dolari) pentru Ucraina, inclusiv 1 miliard de euro (1,54 miliarde de dolari) comenzi sigure.

„Acesta acoperă capabilități precum artileria de 155 de milimetri și rachetele ghidate de tancuri și muniția principală pentru tancurile de luptă”, a spus el.

„Acest lucru îi va ajuta pe aliați să-și umple stocurile, în timp ce continuă să sprijine Ucraina. Cu cât Ucraina devine mai puternică, cu atât suntem mai aproape de a pune capăt agresiunii Rusiei. Rusia s-ar putea preda și poate pune capăt războiului astăzi”, a adăugat Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel