Stoltenberg spune că NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după războiul cu Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Jens Stoltenberg, șeful NATO. Sursa foto: Agerpres
Jens Stoltenberg, șeful NATO. Sursa foto: Agerpres
NATO trebuie să discute opţiuni de a oferi Ucrainei garanţii de securitate pentru perioada de după războiul cu Rusia, a spus miercuri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, scrie Reuters.

Când războiul se va încheia, NATO va avea nevoie de aranjamente în vigoare pentru a asigura că Federația Rusă nu-şi va reloca pur şi simplu forţele pentru un alt atac, le-a transmis Jens Stoltenberg ziariștilor la un eveniment la Bruxelles.

În acelaşi timp, Stoltenberg a declarat ferm faptul că NATO - în baza articolului 5 al Tratatului de la Washington - va oferi garanţii complete de securitate numai membrilor acestei organizaţii.

Solicitările lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat în luna mai să primească în iulie la summitul Alianţei un 'mesaj foarte clar' din partea NATO că ţara sa va putea intra în această alianţă 'după război'.

De partea sa, Jens Stoltenberg a reiterat sprijinul Alianţei pentru ambițiile Ucrainei, însă a fost prudent asupra unui calendar de aderare. Acesta a menționat faptul că prioritatea acum este ca Ucraina să câştige războiul contra Rusiei, amintind că, de când a început acest război în februarie 2022, Ucraina a primit din partea statelor occidentale un ajutor ce însumează peste 150 de miliarde de dolari, din care 65 de miliarde ajutor militar.

Citește și - Jens Stoltenberg: Toți membrii NATO sunt de acord că Ucraina va deveni membru al alianței

Toți aliații NATO sunt de acord că „Ucraina va deveni membru al alianței”, a declarat la începutul lunii iunie secretarul general Jens Stoltenberg.

„Toți aliații sunt de acord că ușa NATO este deschisă pentru noi membri”, a declarat Stoltenberg reporterilor înainte de o reuniune informală a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo. „Nu este treaba Moscovei să aibă un drept de veto împotriva extinderii NATO”, a mai spus Jens Stoltenberg, scrie CNN.

Stoltenberg a mai declarat că cea mai importantă sarcină a NATO este de a se asigura că Ucraina învinge în războiul împotriva Rusiei și de a împiedica conflictul să se extindă dincolo de granițele Ucrainei. „Acesta este motivul pentru care ne-am sporit prezența majoră în liniile de est pe teritoriul NATO”, a spus el. Vezi continuarea știrii aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel