Data publicării:

Stoltenberg și Erdogan, discuție despre Orientul Mijlociu și aderarea Suediei la NATO

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut sâmbătă o discuţie cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut sâmbătă o discuţie cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre situaţia din Orientul Mijlociu şi despre procesul de aderare a Suediei la alianţa nord-atlantică, care este încă blocat de Ankara şi Budapesta, conform Agerpres.

Stoltenberg a declarat pe X (fostul Twitter) că a vorbit cu Erdogan despre “terorism şi situaţia din Orientul Mijlociu. Suntem de acord că trebuie să luptăm împotriva terorismului şi să protejăm civilii. Salut faptul că ajutoarele de urgenţă sosesc acum în Gaza. Am mai vorbit despre aderarea Suediei la NATO”.

Discuţia a avut loc în aceeaşi zi în care s-a deschis punctul de trecere a frontierei Rafah, care leagă nordul peninsulei egiptene Sinai de Fâşia Gaza, pentru a permite intrarea transporturilor de ajutor umanitar în această enclavă palestiniană.

De asemenea, discuţia a coincis cu summitul internaţional din Egipt organizat de preşedintele acestei ţări, Abdel Fattah al Sisi, şi la care au participat lideri din întreaga lume pentru a aborda conflictul armat dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, situaţia umanitară din Fâşia Gaza şi “chestiunea palestiniană”.

Printre cei prezenţi s-au numărat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi regele Iordaniei, Abdullah al II-lea.

În ceea ce priveşte aderarea Suediei la NATO, Turcia şi Ungaria sunt singurele două ţări NATO care nu au finalizat încă ratificarea. Premierul ungar Viktor Orban a declarat la 25 septembrie că ţara sa “nu se grăbeşte”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel