Stoltenberg salută decizia României de a dona Ucrainei un sistem Patriot
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a salutat decizia României de a dona Ucrainei un sistem Patriot.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat joi decizia României de a dona Ucrainei o baterie de rachete antiaeriene Patriot, considerând-o "foarte necesară" pentru consolidarea apărării aeriene a teritoriului ucrainean în faţa atacurilor Rusiei, relatează agenţia EFE și Agerpres.

"Am primit cu satisfacţie decizia României de a furniza un sistem Patriot foarte necesar Ucrainei pentru a-şi putea apăra mai bine spaţiul aerian şi poporul în faţa agresiunii ruse", a indicat Stoltenberg într-un scurt comunicat.

El a insistat din nou cu această ocazie ca aliaţii Ucrainei să furnizeze acesteia cât mai rapid posibil mijloacele de apărare aeriană pentru a contracara atacurile cu rachete şi drone ruseşti.

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a declarat săptămâna trecută că ţara sa nu poate furniza Ucrainei încă un sistem antiaerian Patriot, după ce a oferit deja trei Kievului, estimând că alţi aliaţi ai Ucrainei "probabil pot face mai mult" pentru a furniza Ucrainei baterii Patriot sau rachete pentru acestea, în timp ce Polonia a reafirmat că la rândul ei nu poate elibera sisteme Patriot pentru Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă cel puţin şapte noi baterii Patriot, dar ţările ce dispun de astfel de sisteme sunt reticente să le furnizeze întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naţionale de apărare antiaeriană.

România a anunţat joi mai devreme că va dona Ucrainei un sistem Patriot, iar Statele Unite au anunţat suspendarea livrărilor de rachete Patriot şi NASAMS către alte ţări pentru ca acestea să fie furnizate cu prioritate armatei ucrainene.

Ucraina are mare nevoie de aceste sisteme în războiul cu Rusia pentru a-şi apăra atât trupele de pe linia frontului, cât şi infrastructurile civile, inclusiv infrastructura de producţie şi distribuţie a energiei electrice, care a fost în noaptea de miercuri spre joi ţinta unui nou bombardament masiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel