Stoltenberg: NATO nu vrea un război deschis cu Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Jens Stoltenberg
Sursa foto: Facebook Jens Stoltenberg
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a declarat că NATO nu îşi doreşte un război deschis cu Rusia.

NATO nu îşi doreşte un 'război deschis cu Rusia', a declarat vineri pentru AFP secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, la Antalya, în sudul Turciei.

"Avem responsabilitatea de a împiedica extinderea acestui conflict"

'Avem responsabilitatea de a împiedica extinderea acestui conflict (între Rusia şi Ucraina - n.r.) dincolo de frontierele Ucrainei şi ca el să devină un război deschis între Rusia şi NATO', a spus el în marja Forumului Diplomatic organizat de preşedinţia turcă.

Stoltenberg a justificat astfel refuzul Alianţei Nord-Atlantice de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a proteja populaţia de bombardamentele ruse.

O astfel de măsură 'ar însemna să fim pregătiţi să doborâm avioane ruseşti', iar asta 'ne-ar duce aproape sigur la un război deschis', a spus el.

Într-o declaraţie separată pentru Reuters, Stoltenberg a afirmat că crearea de coridoare umanitare în Ucraina pentru evacuare şi ajutor este 'minimul' ce poate fi făcut acum, adăugând că este important că miniştrii de externe rus şi ucrainean s-au întâlnit.

Stoltenberg: Retorica nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin este periculoasă şi necugetată

El a mai spus că retorica nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin este 'periculoasă' şi 'necugetată' şi a reiterat că Alianţa nu va trimit trupe sau avioane în Ucraina.

'Cred în continuare că este important să lucrăm intens la o soluţie politică, diplomatică. Minimul este să se creeze coridoare umanitare prin care oamenii să poată pleca şi prin care poate fi transportat ajutorul umanitar', a adăugat Stoltenberg.

O zonă de excluderea aeriană deasupra Ucrainei 'va duce cel mai probabil la escaladarea într-un război deplin între NATO şi Rusia', a atras el atenţia. Stoltenberg a făcut din nou apel la Putin 'să pună capăt acestui război nebun' şi să găsească 'o soluţie politică'.

Şeful NATO urmează să aibă o întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi după primele discuţii între miniştrii de externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmitro Kuleba la Antalya. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel