Stoltenberg (NATO), nou apel către Erdogan să ridice vetoul privind aderarea Suediei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Jens Stoltenberg, șeful NATO. Sursa foto: Agerpres
Jens Stoltenberg, șeful NATO. Sursa foto: Agerpres
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat Turciei să înceteze obiecțiile referitoare la Suedia, care 'și-a îndeplinit obligațiile', și să finalizeze cât mai curând posibil procesul de aderare al țării scandinave la Alianță, transmite AFP.

Jens Stoltenberg a descris întâlnirea de două ore cu președintele Recep Tayyip Erdogan, care a avut loc la Palatul Dolmabahce din Istanbul, drept o reuniune productivă. Aceasta a avut loc în contextul reînvestirii președintelui pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea statului, cu o zi înainte.

De mai bine de un an, Turcia împiedică aderarea Suediei la Alianța Atlantică, acuzând-o de toleranță față de militanții kurzi găzduiți pe teritoriul său. Pentru Jens Stoltenberg, 'este timpul' ca această aderare să fie confirmată înainte de summitul Alianţei de la Vilnius din 11 şi 12 iulie.

În acest sens, Stoltenberg a anunţat crearea unui 'mecanism permanent' între NATO şi Turcia. Următoarea reuniune este programată pentru 'săptămâna 12 iunie', dar fără a preciza unde va avea loc. 'Aderarea Suediei la NATO va consolida securitatea sa, dar va face şi Turcia mai puternică', a zis Stoltenberg.

Turcia rămâne singurul stat dintre cele 31 țări membre ale NATO, alături de Ungaria, care nu a ratificat încă această extindere, după ce Finlanda a primit unda verde. Secretarul general al NATO, care a participat sâmbătă la ceremonia de învestire la Ankara a preşedintelui Erdogan, reales pe data de 28 mai, a mulţumit, de asemenea, Turciei pentru desfăşurarea de întăriri în Kosovo, unde se petrec revolte violente.

Ankara participă la KFOR, forţa multinaţională condusă de Alianţa Atlantică în Kosovo.

Vezi și - Turcia: Erdogan și-a prezentat noul guvern. Oamenii cheie din jurul președintelui

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat sâmbătă seara un guvern aproape complet înnoit, inclusiv în privinţa portofoliului Afacerilor Externe şi al Apărării, dar şi cu un expert la Economie, transmite AFP. 

Mehmet Simsek (56 de ani) al cărui nume circula cu insistenţă de câteva zile, va prelua Ministerul Economiei, a transmis preşedintele Erdogan de la Palatul Cankaya din Ankara.

Şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan, care a câştigat pe 28 mai, pentru a treia oară, un nou mandat de cinci ani în fruntea Turciei, a depus jurământul sâmbătă după-amiază. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel