Data publicării:

Ştiai de găluştele cu prune. Dar de cele cu căpşuni ai auzit? Încearcă o reţetă inedită de sezon!

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: captură video
Foto: captură video

Găluştele din cartofi pot fi umplute nu doar cu prune, ci şi cu afine, caise sau chiar căpşuni.

Alegeri prezidentiale 2024

Găluștele, fie cu umpluturi sărate, fie cu umpluturi dulci sunt un preparat des întâlnit în Europa de Est, mai ales în țările care au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Poate cele mai populare la noi în țară sunt celebrele găluște din cartofi umplute cu prune, deși acest desert are și alte variante: cu afine sau caise.

O variantă de sezon, întâlnită în puține locuri din țară, pune în valoare căpșunele, iar acest preparat este total transformat. Iată cum prepari aceste găluște deosebite.

Ingrediente

Pentru aluat:

300 g brânză proaspătă de vaci

150 g făină

1 lingură zahăr

2 ouă

1 praf de sare

25 g unt

Pentru umplutură:

300 g căpșune

100 g zahăr pudră

1 lingură zeamă de lămâie

Pentru sos:

200 ml smântână dulce de gătit

zahăr pudră, pentru decor

Într-un castron mare, sfărâmi brânza cu furculiţa, o amesteci cu ouăle bătute, cu un praf de sare, cu zahărul şi cu făina, până ce obţii un aluat omogen. Dai aluatul la frigider 30 de minute.

Separat, cureți căpșunele de codițe, le speli, le scurgi bine, și, dacă sunt mai  mari, le tai jumătăți sau sferturi. Le amesteci cu zahărul pudră şi cu zeama de lămâie, apoi le laşi la macerat 25-30 de minute.

Modelezi un sul din aluat cu diametrul de 4-5 cm. Tai câte o bucată de aluat, din care modelezi în podul palmei o bilă. Faci o adâncitură în mijlocul ei, în care pui câteva 1-2 căpșune macerate, apoi sigilezi umplutura în interior. Dai din nou formă de bilă.

Când ai umplut toate găluştele, le treci prin făină şi le fierbi 10 minute în apă clocotită, în care ai pus un praf de sare şi 25 g de unt. Când se ridică la suprafaţa apei, le scoţi cu spumieră pe un platou. Le serveşti calde, cu smântână dulce și le decorezi cu zahăr pudră.

De ce să mănânci căpşuni. Nu ştii cât de mult bine îţi fac

Zemoase, dulci și parfumate. Căpșunile (Fragaria ananassa) sunt unele dintre cele mai iubite și consumate fructe din sezonul cald. Nu doar că sunt extrem de gustoase, dar sunt și foarte versatile, potrivite pentru includerea în salate, piureuri, înghețate, spume și budinci sau alte preparate. O sută de grame de căpșuni conțin doar 30 de calorii și furnizează, în principal, zaharuri simple (fructoză). Totodată, căpșunile sunt bogate în apă (90,5 g la 100 g de fruct) și fibre. Generoase în vitamina C, potasiu și acid folic, căpșunile au efecte antitumorale, antianemice, protejează sistemul imunitar și susțin memoria. În plus, compușii lor activi ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduc daunele cauzate de radicalii liberi. Căpșunile mai conțin și vitamine A, B1, B2 și K pe  lângă săruri minerale, inclusiv fier, magneziu și mangan.

Căpșunile conțin antocianină, un antioxidant care favorizează dilatarea arterelor, ajutând la reducerea hipertensiunii arteriale. Consumul de căpșuni, de două sau trei ori pe săptămână, poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral (AVC). În același timp, acestea reduc nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard din Boston și de Universitatea din Anglia de Est a descoperit că un consum de 3 porții (150 de grame) de căpșuni pe săptămână poate reduce vizibil riscurile cardiovasculare la femei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel