Ştiai că poţi fi alergic la soare? Iată cum îţi dai seama
Da, ultravioletele te pot îmbolnăvi. Chiar şi de... alergii.
Alergia la soare, deşi sună ciudat, există. Este mai frecventă la femei și se maifestă mai des în timpul verii, deși nu ţine cont de anotimp. Reacțiile alergice care apar la nivelul pielii în cazul expunerii la razele solare ultraviolete sunt neplăcute și trebuie evitate.
Examinează-ţi gâtul şi decolteul!
Erupţia alergică dată de soare apare, în general, la o zi după prima zi de plajă. Acest tip de alergie afectează mai ales femeile cu vârste între 25 şi 40 de ani şi constă în apariţia unor pete roşii, acociate cu băşicuţe şi mâncărimi ale pielii, informează Click Sănătate. În majoritatea cazurilor, acest tip de alergie nu apare pe față, ci pe gât şi decolteu şi în zona din spatele genunchilor. Pentru că aceste manifestări alergice apar la aproximativ 12 ore, iar în unele cazuri chiar şi la o zi de la expunerea prelungită la soare, este greu să facem legătura între ziua de plajă și reacția alergică.
Apare și după bronzul de la solar
Persoanele care fac alergie la razele soarelui au, clar, o fotosensibilitate crescută. Mai exact, în cazul lor, modificările celulare care se produc dacă razele solare ajung pe suprafaţa pielii determină o reacţie de apărarea a oganismului care se concretizează prin iritaţie. Prin urmare, acest tip de alergie nu apare doar în cazul expuneri la rezele solare ci şi în cazul bronzării artificiale la solar. Acest tip de alergie poate fi însă prevenit prin folosirea cremelor cu filtru de protecţie şi a tratamentelor antialergice, prescrise de medic, mai scrie sursa citată.
Atenţie la medicamente!
Anumite medicamente pot creşte sensibilitatea pielii în cazul în care apoi urmează o expunere la soare. Specialiştii spun că există mai mult de 50 de medicamente care pot conduce la iritaţii ale pielii. Dintre acestea, antibioticele, medicametle diuretice şi cele pentru controlul tensiunii sunt cel mai frecvent incriminate pentru că produc fotosensibilitate adică vulnerabilizează pielea în faţa acţiunii razelor solare. În general, simptomele alergiei la soare care a fost determinată de un medicament dispar dacă pacientl renunţă la respectivul medicament. Dar, în cazul unor boli cronice, acest lucru nu este recomandat şi trebuie cerut sfatul medicului dermatolog pentru a prescrie un tratament adecvat.
Se tratează sau dispare de la sine
Ca şi alte alergii, alergia al soare se tratează cu antihistaminice, iar în unele cazuri, dacă se încetează expunerea la soare, poate dispărea de la sine. Pentru prevenţie, în cazul persoanelor care au deja un istoric de alergie al soare este indicată protecţia cu pălării, haine uşoare, care să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului şi folosirea cremelor cu filtru UV, SFP 50. De asemenea, persoanele cu piele sensibilă trebuie să ţină cont de faptul că unele cosmetice şi parfumuri pot genera alergii sub acţiunea razelor solare, de aceea, folosirea lor trebuie evitată la plajă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News