Ştiai că pisicile negre pot "rugini"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Blana pisicilor negre se poate "decolora" la soare / Foto: Pxhere
Blana pisicilor negre se poate "decolora" la soare / Foto: Pxhere
Desigur, nu vor rugini la propriu, însă blana lor poate deveni ruginie. În momentul în care vor petrece mai mult timp la soare, pisicile negre vor deveni mai maronii, de regulă în zona pieptului sau pe burtică. Razele soarelui descompun pigmentul din blana lor şi astfel micile feline pot părea uşor...decolorate.

Din cele mai vechi timpuri, pisicilor negre le-a fost atribuită o conotaţie negativă şi au fost asociate cu întoarcerea din drum, moartea, farmecele sau lucrul rău. Astfel, pisica neagră a ajuns să fie percepută de cei mai superstiţioşi ca o pisică rea şi diabolică, aducătoare de ghinion. Ei bine, află că pisicile negre sunt absolut minunate, sunt iubitoare şi, la fel ca surorile ei de altă culoare sau rasă, adoră să se tolănească în locuri însorite. Şi pentru că iubesc să stea în soare vara, blăniţa lor tinde la un moment dat să devină ceva mai ternă şi îşi pierde pigmentul. Practic, vor începe "să ruginească". Desigur, nu vor rugini la propriu precum o bicicletă, însă blana lor poate căpăta o tentă ruginie. Iar dacă mai deţin şi o genă caracteristică pisicilor tabby, în momentul în care vor petrece mai mult timp la soare, negrul va deveni ceva mai roşiatic şi se va menţine aşa până la sfârşitul vieţii. Odată instalată depigmentarea, culoarea neagră a blăniţei nu va mai fi niciodată la fel, până şi luciul se va pierde în zona afectată. Explicaţia ştiinţifică e simplă:  razele soarelui descompun pigmentul din blană pentru a dezvălui dunguliţele subţiri. 

Nu există o rasă a pisicilor negre

Deşi pisicile negre nu sunt identificate ca o rasă propriu-zisă, acestea pot fi întâlnite la diverse rase. Asociaţia Iubitorilor de Pisici (Cat Fanciers’ Association) recunoaşte 22 de rase diferite de pisici care au blana complet neagră. De la Norvegiana de pădure la Pisica Europeană la Bobtail şi Scottish Fold. Însă, cea mai reprezentativă este rasa Bombay cu ochi de cupru, părul negru şi scurt. Această rasă a fost creată de Nikki Horner în anii ’50 când aceasta a fost fascinată de panterele negre.

Pisicile negre au o cafenea doar a lor

Aceasta se numeşte Nekobiyaka şi se află în Japonia în localitatea Himeji. Aici sunt găzduite doar pisici negre. Iar pentru a le diferenţia, pisicuţele primesc la intrare câte-o bandană de culoare diferită. 

Cele mai bune prietene ale vrăjitoarelor

În Evul Mediu, pisicile negre erau asociate cu vrăjitoria, crezându-se că sunt cele mai bune prietene ale vrăjitoarelor. Ba chiar unii oameni credeau că vrajitoarele aveau capacitatea de a se transforma în pisici negre. De aceea, foarte multe erau omorâte. Şi în prezent s-a păstrat această imagine negativă, de Halloween una dintre cele mai utilizate costumaţii fiind cea cu pisicuţe negre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel