Știai că inițial Ketchup-ul era un medicament? Iată ce vindeca
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Marco Fischer/ Pexels
Fotografie de la Marco Fischer/ Pexels
În secolul al XIX-lea, ketchup-ul a fost folosit ca medicament, așa a crezut în 1835 președintele departamentului de medicină de la Universitatea Willoughby din Ohio (SUA), dr. John Cook Bennett.

Roșii, ceapă, oțet, ierburi aromatice și un praf de zahăr: aceasta este rețeta de ketchup, cel mai faimos sos pentru condimentarea hamburgerilor și cartofilor prăjiți, care este foarte popular în Occident încă din 1700, dar a cărui origini se găsește în China.

Istoricii spun că acest sos a fost adus de comercianți din Vietnam în sud-estul Chinei, unde era folosit pe post de condiment pentru gătit. De aici, sosul a ajuns rapid în Malaysia și în Indonezia, de unde a fost ”importat” de coloniștii britanici.

Spre deosebire de ceea ce credem noi, de fapt, a fost inițial un amestec chinezesc străvechi, numit Ke Tsiap, cu o aromă puternică și condimentată. Înainte de a deveni parte integrantă a marilor clasici fast-food, ketchup-ul a fost vândut în farmacii ca medicament sub formă de pastile. 

Ei bine, era în anii 1830 când dr. John Cook Bennett, președintele departamentului medical de la Universitatea Willoughby din Ohio, a avut intuiția care i-a adus un oarecare succes pentru o scurtă perioadă de timp, potrivit Supereva.

Cum este posibil ca ketchup-ul să fi fost folosit ca medicament și chiar comercializat sub formă de pastile? Convingerea dr. Bennett a pornit din faptul că în trecut roșiile – care stau la baza rețetei de ketchup – puteau avea efecte benefice asupra tulburărilor gastro-intestinale precum diareea, greața sau indigestia.

Totuși, condimentul pe care îl cunoaștem bine astăzi nu a rezistat mult în farmacie: la scurt timp după ce a devenit un medicament în toate scopurile, s-a descoperit că una dintre proprietățile roșiilor era aceea de a fi un laxativ.

Dacă ați rămas uimiți, iată și alte curiozități legate de ketchup: în Italia, Cirio a fost cel care a produs industrial condimentul de la mijlocul secolului al XIX-lea, inspirat din rețeta piemonteză a sosului de roșii și a devenit foarte popular în epoca fascistă, când uleiul de măsline sau untul erau prea scumpe pentru cea mai mare parte a populației. La acea vreme, Cirio s-a conformat dorințelor lui Mussolini denumind ketchup-ul salsa rubra.

Astăzi adevăratul ketchup, care la început se făcea cu hamsii, poate fi degustat în Vietnam sau Thailanda: nuoc mam sau nam pla sunt sosuri de pește cu ghimbir și alte condimente cu o aromă puternică care însoțesc mâncărurile tipice locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel