Data publicării:
Steve Bonica, românul care s-a mutat în SUA după ce a rămas apatrid. De ce a renunțat la numele de Vasile: "L-am dezamăgit pe tatăl meu"
Steve Bonica, un român plecat în Statele Unite ale Americii de 40 de ani, a povestit cum a obținut cetățenia americană.
Steve Bonica este un român plecat în Statele Unite ale Americii de 40 de ani. A mărturisit pentru DC NEWS că a început să viseze la America încă de pe vremea când avea 12 ani, după ce a început să primească fotografii color din SUA, trimise de verișorii săi care au fugit acolo împreună cu mama lor. Atunci când avea 15 ani și părinții lui au depus actele pentru emigrare și, deși au avut parte de hărțuială și tergiversări, în cele din urmă au plecat în 1984, după ce la sfârșitul anului 1982 au fost deposedați de cetățenia română, aceasta fiind, spune el, singura modalitate de a li se permite plecarea din țară. Bărbatul spune că familia lui s-a trezit cu toate bunurile confiscate de către stat. Când a ajuns în SUA era apatrid, iar după 6 ani și jumătate a devenit cetățean american
"L-am dezamăgit pe tatăl meu și am renunțat la Vasile"
"În momentul în care împlinești 5 ani de trai, rezidență permanentă, legală, depui formele, ai un interviu și apoi obții cetățenia. Nu am aplicat pentru ea imediat din mai multe motive: afaceri, alte orientări. Am fost apatrid pentru 6 ani și jumătate până când am devenit cetățean american, însă am avut cardul de rezidență permanentă în SUA, ceea ce e oarecum la jumătate din proces, iar după mulți ani am reușit să îmi redobândesc și cetățenia română.
Și, dacă toate merg bine, până la sfârșitul primăverii anul acesta completez tot procesul ca să îmi fac și schimbarea numelui, traducerea numelui vechi în cel nou și obținerea primului pașaport românesc după 40 de ani. Când am plecat din România eram Vasile Ștefan Bonica. L-am dezamăgit pe tatăl meu și am renunțat la Vasile care este și numele lui pentru că eram prea mult asociat cu rușii și am rămas doar Ștefan Bonica. Ștefan l-am tradus în Steven, așa că anul 1985 am trăit sub numele acesta - Steven Bonica. Prietenii știu numele vechi", a povestit Steve Bonica.
Povestea tragică a bunicului său
Românul spune că și-ar dori ca pe viitor să afle mai multe despre familia sa, în special prin ce a trecut bunicul său din cauza securității.
"Îmi doresc să fac eforturi să aflu cât mai multe despre familia mea și mai ales despre bunicul meu care, pentru repetatele refuzuri de a colabora cu securitatea pe linie de lider de biserică... În vremea aia veneau mulți străini și erau filați, dar nu se afla totul despre aceștia și atunci se apela la lideri: "Domnule, spune-ne cum de s-a hotărât să vină la voi la biserică, cine l-a invitat" și toate chestiile astea.
Bunicul le dădea răspunsuri derizorii și ultima dată, în anchetă, mă rog, i-au aplicat măsurile manuale, cum se zice. L-au săltat de pe stradă pentru interogări, l-au luat marți după-amiază și noi nu am știut nimic de el până joi după prânz. Joi, când a venit acasă, era atât de obosit și nu știam ce s-a întâmplat cu el. A vrut să doarmă la amiază două ore că nu mai putea de oboseală și nu s-a mai trezit decât paralizat. În timpul somnului a paralizat și asta l-a distrus. Nu și-a pierdut simțul umorului și la câteva luni, așa paralizat, îmi povestea care este diferența dintre o mașină de scris electrică și una manuală", a mai spus Steve Bonica.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News