Stenogramele PNL, parte dintr-o campanie de intoxicare portocalie pentru Bruxelles
DeCe News a discutat cu mai mulți lideri liberali care au participat la ședința în care s-au înregistrat stenogramele PNL. La nivelul conducerii partidului este luată în calcul ipoteza unei campanii de compromitere a PNL și a președintelui Crin Antonescu, la Bruxelles. Campania este regizată după un scenariu exersat de mai multe ori în timpul regimului Băsescu. Atunci, se foloseau stenograme lansate ”pe surse” de către organele de anchetă, pentru a compromite imaginea adversarilor politici. Scoase din context și interpretate în cheie convenabilă de către ”presa independentă”, frazele respective deveneau ”dovezi” de necontestat, ducând la condamnarea de către opinia publică a persoanei incriminate, mult înainte de începerea unui proces echitabil.
În cazul discuțiilor din Biroul Permanent Național al PNL, din stenograme au fost îndepărtate frazele în care Crin Antonescu cerea întărirea cooperării cu partenerii din USL, de exemplu. Stenogramele erau lansate în timpul scandalului Sorin Roșca Stănescu, când se aștepta ruperea acordului cu PSD. Adversarii lui Antonescu, care au și efectuat înregistrările, nu aveau interesul de a calma spiritele, așa că pasajele au fost șterse. Mai mulți participanți la ședință ne-au confirmat că Antonescu a cerut sprijinirea guvernului Ponta și întărirea colaborării cu PSD, dar această parte a discuțiilor a fost eliminată din stenograme.
Mesaj pentru Bruxelles
Fraza cheie privește, însă, strategia de discreditare a lui Antonescu în plan european. Modul de operare este similar celui folosit în 2012, la referendum. După ce se vehiculează în presă acuzații foarte grave, europarlamentari PDL și alți agenți de influență transmit aceste articole ca pe dovezi solide, către oficialii europeni.
În acest scop, s-ar fi scos din context o frază a lui Crin Antonescu, în care acesta anunța că liberalii se vor lupta la europarlamentare cu popularii europeni, lăsându-se impresia că președintele PNL intenționează să se lupte…cu Europa și instituțiile UE. La fel, un pasaj în care liderul PNL discuta cu Aristotel Căncescu despre regionalizare a fost folosit pentru a ”demonstra” că liberalii vor să ciuntească prerogativele ANI. Subiectul este extrem de sensibil la Bruxelles, în perspectiva raportului MCV și a acuzațiilor întreținute sistematic de parlamentarii PDL.
Legea nu acționează retroactiv
În varianta care a circulat în mass media, se părea că liberalii se bazează pe o ordonanță de urgență pregătită de Liviu Dragnea, pentru a-l scăpa de acuzația de incompatibilitate pe Klaus Iohannis. Și DCNews a căzut în capcana întinsă de cei care au prelucrat stenogramele. În realitate, spun participanții la BPN, se discuta despre regionalizare și faptul că liderii locali vor face parte și din structuri locale și din structuri regionale. Dacă nu se schimbă prevederile în legea ANI, ei devin incompatibili. De altfel, din varianta completă a colajului media, așa trunchiat cum a fost el ”dezvăluit” presei, se poate vedea că liderii locali vorbesc despre lipsa de corelare a legislației ANI cu legislația europeană, iar Crin Antonescu precizează că legea nu acționează retroactiv.
Stenograma integrală
”Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov şi preşedinte al PNL Braşov: -Domnule preşedinte eu ştiu că domnul primar Klaus Iohannis a avut o discuţie cu dumneavoastră vis-a-vis de acea problemă cu ANI. Pot să vă spun că el vede lucrurile într-un fel săsesc şi englezesc, dar lucrurile sunt foarte serioase totuşi şi el a picat săracul într-o construcţie juridică făcută de ei în legătură cu consiliul judeţean. Chestiunea cu ANI dacă nu intervine ceva legislativ poate deveni o problemă. Ştiu că acum e o problemă pentru mine, pentru Moloţ şi Klaus Iohannis dar devine o problemă pentru două sute şi ceva de primari, din care 40 de primari din rural. Sibiu, Braşov, Hunedoara, Constanţa... ştiu că şi domnul Robu de la Timişoara are o problemă dar e o speţă diferită.
Ei ştiu că se lucrează, că în toate partidele sunt reprezentanţi în treaba asta şi va trebui ca să se facă ceva pentru că vă spun ceva. Noi nu ne-am dus acolo pentru că voiam noi şi chiar nu mă aşteptam că îs inginer nu jurist de profesie şi toate astea au trecut prim mâna a zeci de jurişti, au trecut prin mâna judecătorilor de la camera de comerţ, prefecturile nu le-au atacat. Eu am rămas perplex când am auzit această chestiune, dar chestiunea juridică a fost făcută la Sibiu şi pentru comunităţile noastre Braşov şi Sibiu.Acum eu ştiu că ţineţi foarte mult la Klaus Iohannis nu ştiu dacă la fel de mult şi la noi, ţinem şi noi la el dar eu ţin foarte mult şi la primarii mei pe care îi avem acolo şi mi-ar părea rău să ne trezim cu o problemă cu care chiar nu suntem vinovaţi domnule preşedinte.
Mai e aici o problemă pentru legislaţia noastră nu e corelată cu cea a UE, pentru că ei sunt cei care ne-au pus să facem aceste asocieri şi ar trebui făcut ceva foarte repede.
(din sală) Să dăm o ordonanţă de urgenţă!
Aristotel Căncescu: Este un proiect de ordonanţă de urgenţă, Dragnea le-a făcut că au şi ei faliţii lor să ştiţi, are şi PDL-ul... Dar pe de altă parte şi cu asta vreau să termin cu un aspect - să ştiţi că acţiunea a fost politizată!... pentru că la Moloţ este şi vicepreşedintele care de altă culoare politică şi Scripcaru este în acţiunea asta, primarul Braşovului, ne-au scos în faţă pe mine şi pe Iohannis, nu ştiu de ce, deşi eu sunt victimă colaterală şi cred că el a fost vânat - eu sunt victimă colaterală.
Dar sunt şi alte cazuri în care au fost scoşi în faţă numai cei de la PNL, primarii, preşedinţii sau vicepreşedinţii PNL. Această problemă trebuie luată foarte în serios.Crin Antonescu: Mulţumesc domnule preşedinte. Am discutat şi cu Iohannis chestiunea asta, el este sas, este ardelean, dar foarte şi el era cam îngrijorat de chestiunea asta.
Aristotel Căncescu: Mie mi s-a părut…
Crin Antonescu: Aşa e el... dă impresia. Era preocupat şi situaţia priveşte un număr foarte mare de primari...
Aristotel Căncescu: Şi nu am spus-o cu răutate să ştiţi.Crin Antonescu: Nu nu. El are această situaţie care chiar ne îngrijorează. Las la o part faptul, nu are rost... vedem cu toţii cum continuă în formă nouă povestea coincidenţelor. Eu vă reamintesc că în zona politică de vârf activitatea ANI este monocoloră de o bună bucată de vreme: Hellvig, Mihalache, Silaghi şi aţi mai fost dumneavoastră, Iohannis şi probabil că vor mai fi.
Am discutat lucrul ăsta şi cu partenerii din PSD şi domnul Dragnea a spus că într-adevăr are o anumită iniţiativă. Rămâne să vedem şi să revedem dacă va fi vorba de o OUG sau de un proiect de lege pe care să îl aprobăm în Guvern, dar în orice caz va fi un demers retroactiv care sigur nu poate opera retroactiv, dar care va clarifica nişte criterii care eventual să poată ajuta judecătorii dacă e vorba de judecată”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News