Stenogramele din dosarul lui Dumitru Buzatu, excluse din dosar! Av. Winzer, întrebări despre cum au fost ”scăpate” în presă: Singura parte din dosar care le avea
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Tribunalul Vaslui a exclus din dosarul DNA care-l vizează pe Dumitru Buzatu mai multe înregistrări ale unor conversații dintre acesta și denunțătorii săi. Avocatul Kristian Winzer, apărătorul fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui, a vorbit despre această decizie.

"Deocamdată, nu am o explicaţie. Astăzi, a fost publicată, practic, minuta prin care judecătorul de cameră preliminară a admis o parte a cererii şi excepţiile pe care noi, apărătorii, aleşi ai domnului Buzatu, le-am formulat. Aşa cum bine aţi observat, practic s-a constatat admiterea excepției pe care noi am ridicat-o - că anumite mijloace de probe, reprezentate de niște înregistrări ce au fost efectuate de către procurori prin mijlocirea unor colaboratori cu identitate reală şi prin folosirea de către aceşti colaboratori a unor dispozitive tehnice, au fost obţinute în condiţii de nelegalitate. Consecinţa firească este că astfel de mijloace de probe nu pot fi avute în vedere la cercetarea judecătorească efectivă a cauzei. Ele se exclud, se îndepărtează fizic din dosarul penal.

"Presa nu avea de unde să le aibă"

Chestiunea referitoare la pasaje, la anumite mijloace de probe ce au parvenit în spaţiul public înainte de trimiterea în judecată a domnului Buzatu este o chestie absolut distinctă. Eu am criticat în repetate rânduri această chestiune, pentru că o găsesc - şi îmi asum ceea ce spun - nepermisă, nelegală - aceea de a prezenta mijloace de probă ce au fost administrate de către organele de urmărire penală într-o etapă care este, prin definiţie, nepublică.

Ele nu aveau cum să parvină în spaţiul public. Atunci, apar evidente întrebări referitoare la contextul, motivul pentru care acele mijloace de probă au fost "scăpate" în spaţiul public, pentru că ele nu puteau să fie decât în gestionarea organului judiciar competent. Nu avea presa de unde să le aibă, nici domnul Buzatu, nici avocaţii, nici nimeni", a spus avocatul Kristian Winzer, pentru DCNews.

Flagrant cu mită de 1,25 de milioane de lei

Reamintim că Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie 2023, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Dumtru Buzatu pentru acuzația de luare de mită. Acesta a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit 1,25 milioane de lei drept mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, după ce fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui i-ar fi primit într-un restaurant.

În urmă cu aproape două săptămâni, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui a părăsit Penitenciarul Vaslui, după ce a fost plasat în arest la domiciliu în urma unei sentinţe a Tribunalului Vaslui, menţinută de Curtea de Apel Iaşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel