Stellantis şi Renault opresc producţia în Spania din cauza lipsei de cipuri
Constructorii auto Stellantis şi Renault vor opri, parţial, producţia la uzinele lor din Spania în următoarele zile şi săptămâni, pentru că problemele create de lipsa de semiconductori nu au fost încă rezolvate, au declarat vineri pentru Reuters doi reprezentanţi sindicali.
Criza mondială de cipuri, creată de perturbarea lanţurilor de aprovizionare şi explozia cererii după pandemie, a devastat sectorul automotive şi multe companii au fost nevoite să oprească, temporar, producţia.
Două uzine Renault din regiunea Castilia şi Leon vor fi oprite temporar, una oprind complet activitatea în cursul zilei de sâmbătă şi cealaltă anulând o parte din ture timp de mai multe zile în cursul acestei săptămâni şi în săptămâna următoare, a declarat un reprezentant al sindicatului CCOO. Similar, la uzina Stellantis de la Vigo, nord-vestul Spaniei, compania a decis să elimine turele de noapte pentru zilele de sâmbătă şi duminică.
'Au oprit producţia timp de 15 zile în februarie. Problemele de aprovizionare ar putea însemna noi opriri în orice moment', a declarat un reprezentant sindical de la Stellantis pentru Reuters.
În ultimele luni, ambele companii au oprit producţia de mai multe ori în Spania. În mod normal, Renault are capacitatea de a asambla 580.000 de automobile pe an în Spania. Uzinele Renault din Spania produc autovehicule şi componente mecanice, şi, conform companiei, reprezintă 1,5% din Produsul Intern Brut naţional şi asigură 5% din exporturi, notează Agerpres.
Citește și - Continuă criza semiconductorilor. Vânzările globale, doar cu 7% mai mari în 2022
Veniturile din vânzarea semiconductorilor cresc doar cu puţin peste 7% în 2022, sub valoarea din 2021.
Potrivit sursei citate, această valoare este o revizuire în scădere faţă de cea prognozată în raportul publicat trimestrul precedent, care prevedea o creştere de 13,6%, în 2022.
"Deşi deficitul de cipuri scade, piaţa globală a semiconductorilor intră într-o perioadă de vulnerabilitate, care va persista până în 2023, când se preconizează că veniturile din semiconductori vor scădea cu 2,5%. Am observat, deja, o vulnerabilitate a evoluţiei pe piaţa de semiconductori destinaţi produselor finite, în special pe cele expuse consumatorului final. Creşterea inflaţiei, a impozitelor şi a ratelor dobânzilor, împreună cu costurile mai mari ale energiei şi combustibilului, pun presiune pe venitul consumatorilor. Acest lucru afectează cheltuielile pentru produse electronice, cum ar fi PC-uri şi smartphone-uri", susţine Richard Gordon, Practice VP la Gartner, scrie Agerpres.
"Se aşteaptă o înrăutăţire a condiţiilor economice"
În general, veniturile globale din semiconductori pentru 2022 au fost ajustate, comparativ cu prognoza din trimestrul precedent, cu 36,7 miliarde de dolari, la 639,2 miliarde de dolari, "deoarece se aşteaptă o înrăutăţire a condiţiilor economice pe parcursul anului".
De asemenea, cererea şi preţurile pentru memorii s-au redus, în special în domenii legate de consumatori, cum ar fi PC-urile şi smartphone-urile, ceea ce va contribui la încetinirea ritmului de creştere, se arată în analiza de specialitate.
Conform Gartner, livrările de PC-uri vor scădea, la nivel mondial, cu 13,1% în acest an, după ce au înregistrat creşteri în 2020 şi 2021. În acelaşi context, se estimează că veniturile din semiconductorii destinaţi PC-urilor vor înregistra o scădere de 5,4%, în 2022, în timp ce veniturile din semiconductorii pentru smartphone-uri ar urma să încetinească la un procent de +3,1%, comparativ cu un salt de 24,5%, cu un an în urmă. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News