Data publicării:

Stelian Tănase, pentru DC News: ”Am făcut cea mai mare prostie din viață, dar nu renunț”. Cine e de vină pentru scufundarea TVR

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
agerpres_7523258
agerpres_7523258

Stelian Tănase, care aniversează, luni, 62 de ani, a postat un text pe blogul personal care a dat emoții prietenilor, dar și celor care nu îl vor la TVR. Am făcut cea mai mare prostie din viața mea, acceptând să conduc TVR, scrie cunoscutul scriitor. Întrebat de DC News dacă a fost învins de grupările din televiziunea publică, Stelian Tănase ne-a acordat un mini-interviu, în care face mărturisiri șocante.

”Am scris un text mai trist, după ce m-am întors de la  un congres internațional de televiziune, unde am văzut ce se întâmplă în domeniu, mai ales în Europa. Pot să am și eu sentimente umane, nu sunt o mașinărie, dar am observat că au apărut comentarii, poate speranțe, că renunț. Nu renunț, rămân acolo și mă bat! Vreau să fac din TVR un BBC. Văd TVR între BNR, Academie sau Patriarhie, adică nepolitică și de mare utilitate publică. Nu o televiziune guvernamentală, toți politicienii să înțeleagă asta. Mai ales că din vina lor s-a scufundat televiziunea. Decizii despre care nu a întrebat cineva și care au dus la marile datorii pe care le are. Anul trecut trebuia făcut ceva, acum e greu, înțeleg că e an electoral și asta complică lucrurile, numai de noi n-au ei vreme. Va fi o luptă lungă și grea, dar nu sunt dispus să capitulez”, ne-a răspuns Stelian Tănase.

Cine este de vină pentru dezastrul TVR, l-am mai întrebat pe președintele instituției din Calea Dorobanților?

”Au fost mai multe hotărâri de guvern care au lipsit televiziunea de resurse. Poate or fi fost tâmpiți cei care o administrau, poate or fi furat, dar cert este că vina principală o au actele normative de care vorbeam, acestea au scufundat pachebotul TVR. Când plătești 2 pachete de țigări, taxa radio-tv, vrei și meciuri și filme și spectacol, dar nu te gândești că în Suedia taxa e de 261 de euro. Iar atunci când cumperi Jocurile Olimpice sau filme, ori meciuri, nu te întreabă nimeni cât e venitul mediu în țara ta. Mă costă la fel. Am luat ca exemplu Suedia, unde e cea mai mare taxă din Europa și România, unde e cea mai mică. Dar să spun de Slovacia, unde este 31 de euro taxa pentru televiziunea publică… Radioul nu face cheltuieli, nu cumpără sport, nici emisiuni din străinătate, la prețul pieței. Cine acoperă diferența, ca să putem cumpăra meciurile, filmele? Statul, băncile? Cine plătește?  Putem continua să plătim prețul unui pachet de țigări și să cumpărăm o Dacie? Când am preluat TVR, nu știam că e atât de mare această datorie istorică. Ok, să vedem ce facem, în viitor. Trebuie găsită o soluție și nu mă opresc, îi voi convinge pe toți că TVR merită salvată !”.

Se vorbește puțin despre conținut, mult despre bani

Sâmbătă, Stelian Tănase a revenit pe blog, după o absență de câteva zile, cu o postare despre situația TVR. ” Mă gîndesc 24/24 de ore la necazurile TVR (bugete, oameni, atacuri, mizerii omenești ) care mi-au invadat și mi-au otrăvit viața în ultima vreme. Fratele meu, îmi amintesc asta în fiecare zi, mi-a spus, în decembrie, că am făcut cea mai mare prostie din viața mea acceptând să conduc TVR.

Am revenit joi seara de la Paris, unde am participat la congresul URTI, o organizație internațională care reunește canale de televiziune și posturi de radio. Mi-am făcut o impresie despre ce se întîmplă în 2014 în televiziuni, mai ales în cele din Europa. S-a vorbit puțin despre content, și fff mult despre bani. Nimeni nu are. E criză peste tot, dar nu îmi amintesc să fi vorbit cineva despre o situațíe atît de dramatică, de dificilă, aproape fără ieșire, ca a televiziunii române”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel