Ștefan cel Mare, erou național. Decizia parlamentarilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
foto Facebook Parlament
foto Facebook Parlament
Domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare, a fost declarat erou național.

Proiectul privind declararea domnitorului Ştefan cel Mare drept erou naţional şi patron istoric al culturii româneşti a trecut tacit, luni, de Senat, urmând să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, scrie Agerpres. 

Iniţiatorul, deputatul PSD Oana-Gianina Bulai, propune, "în semn de recunoştinţă pentru rolul său marcant în istorie şi moştenirea culturală pe care a lăsat-o în conştiinţa poporului român, declararea domnitorului Ştefan al Ill-lea Muşat, Domnitor al Moldovei, supranumit Ştefan cel Mare, drept erou naţional şi patron istoric al culturii româneşti".

Proiectul legislativ propune ziua de 2 iulie, în care Ştefan cel Mare este prăznuit de către Biserica Ortodoxa Română, pentru marcarea evenimentelor de comemorare şi cinstire a memoriei acestuia.

Cele mai frumoase cetăţi din România

Cetatea Făgăraş


Cetatea Făgăraş a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIV-lea, fiind una dintre cele mai mari şi bine păstrate fortificaţii medievale din România şi din Europa. Dintre domnitorii care şi-au pus amprenta aici îi amintim pe Mihai Viteazul şi pe Apafi Mihaly. Între 1918 şi 1948 cetatea Făgăraş a fost utilizată ca garnizoană a armatei române. Între anii 1948 - 1960, în Cetatea Făgăraşului a existat una dintre cele mai temute închisori pentru deţinuţi politici. În 1965, cetatea a fost restaurată şi amenajată ca muzeu, iar astăzi este unul dintre cele mai vizitate locuri din România.

Cetatea Alba Iulia


Cetatea Alba Iulia sau Cetatea Alba Carolina este cea mai bine conservată cetate de tip Vauban din Europa, fiind ridicată între anii 1716 şi 1735 de către arhitectul italian Giovanni Morando Visconti. Construirea ei în oraşul Alba Iulia a avut drept scop apărarea împotriva invaziei turceşti, aceasta având șapte bastioane ce se întind pe o suprafaţă de circa 12 hectare. Impresionanta cetate beneficia de șapte porţi de acces şi multe monumente arhitecturale, decorate de statui.

Cetatea Râşnov


Cetatea Râşnov este un ansamblu fortificat ridicat încă din secolul al XIV-lea pe un deal calcaros aflat în sudul oraşului Râşnov. Cetatea se întinde pe o suprafaţă de 3.500 mp. Zidurile cetăţii au înălţimea de 5 metri şi lăţimea de 1,5 metri. Cetatea Râşnov este considerată a fi una dintre cele mai frumoase cetăţi din Europa de Sud-Est şi a reuşit să-şi păstreze foarte bine vechile structuri.

Cetatea Sighişoarei


Cetatea Sighişoarei este considerată a fi cea mai frumoasă cetate din România. Cetatea Sighişoarei face parte din anul 1999 din patrimoniul mondial UNESCO, aceasta aflându-se în centrul istoric al oraşului Sighişoara, fiind ridicată în jurul anului 1280 de către coloniștii saşi. Fortificaţiile cetăţii erau realizate dintr-un zid ce se întindea pe 930 de metri, cu o înălţime de patru metri şi 14 turnuri.

Cetatea Rupea


Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de aşezări omeneşti datând din paleotic si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.). Prima atestare documentară datează din anul 1324 când saşii răsculaţi împotriva regelui Carol Robert al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetăţii, Castrum Kuholm. Cetatea Rupea este situată la 50 km de Braşov, construită pe un masiv de bazalt. Tot aici se găseşte şi o fântână adâncă de 59 de metri. Cetatea de sus are o suprafaţă de peste 1.500 mp. Sistemul de apărare al cetăţii are la bază zidurile acestei incinte, perfect îmbinate cu rocile naturale.

Cetatea Devei


Cetatea Devei este cunoscută şi sub nume de „cheia Mureşului", ce a avut un rol important în sistemul de apărare al Transilvaniei, fiind amplasată la intrarea şi ieşirea din Transilvania de pe Valea Mureşului. Cetatea Devei a fost construită în secolul XIII-lea pe un con vulcanic din apropierea oraşului căruia îi poartă numele. Aceasta a fost distrusă parţial în urma unei explozii la depozitul de muniţie în anul 1849. Însă din anul 2013, cetatea Devei se află în restaurare, proiect evaluat la peste 40 de milioane de euro.

Cetatea Neamţului


Cetatea Neamţului a fost ridicată de către domnitorul Petru I Muşat în secolul al XIV-lea, însă perioada ei de glorie a fost în timpul domniei lui Ştefan cel Mare. Cetatea Neamţului este situată la marginea de nord-vest a oraşului Târgu Neamț. Ea se află localizată pe stânca Timuş de pe Culmii Pleşului, la o altitudine de 480 metri şi la o înălţime de 80 metri faţă de nivelul apei Neamţului. Cetatea Neamţ avea un rol strategic important în sistemul de apărare împotriva atacurilor turceşti.

Cetatea Poenari


A fost ridicată în secolul al XIV-lea, pe vremea lui Negru Vodă. Cetatea Poenari a fost refăcută ulterior şi i s-a îmbunătăţit sistemul de fortificaţii de către Vlad Ţepeş în secolul al XV-lea. Aceasta este amplasată pe un vârf abrupt şi înalt ce îi oferă o poziţie de apărare foarte bună, fiind practic imposibil de cucerit şi datorită pădurii de fag de care este înconjurată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel