Steatoza, boli ale ficatului, regim. Liana Gheorghe: Sunt câteva trucuri
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Liana Gheorghe, șefa Secției Patologie din Institutul Clinic Fundeni a vorbit la interviurile DCNews despre steatoza și a făcut câteva recomandări importante.

DCNews continuă seria interviurilor medicale realizate de acad. dr. Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale.

Invitată în cadrul emisiunii, medicul Liana Gheorghe a vorbit despre recomandările în ceea ce privește steatoza și boli ale ficatului.

”Nu există tratamente în momentul acesta aprobate în lume, strict pentru steatoză, steatohepatită, sau sechelele tardive, ciroza, hepatocarcinomul, derivată din această boală. Cea mai eficientă terapie este scăderea în greutate. Indiferent pe ce cale se atinge. Chirurgia bariatrică la cei cu obezitate duce la regresii ale leziunilor în 80%-85% din cazuri. Inclusiv la regresia fibrozei.

Apoi vin toate recomandările de diete, hipocalorice, restrictive, care fac pacienții să scadă progresiv în greutate. Sunt studii foarte clare care arată că o scădere în greutate cu 3%-5% din greutatea actuală ameloriază statoza și inflamația, iar dacă pacientul reușește să atingă o țintă de 7%-10% din greutate, deja și fibroza regresează în cele mai multe din studii cu cel puțin un stadiu.

Problema este că aceste lucruri sunt foarte ușor de recomandat, dar foarte greu de atins ca idealuri. Poți trimite pacientul la nutriționist să-i facă o dietă hipercalorică, ajustată în raport cu vârsta, dar în general le recomandăm să-și reducă aportul zilnic cam cu 500-1000 de kilocalorii. În general femeile să nu depăsească 1.500 de kilocalorii zi, iar bărbații să nu depășească 1.500-1.800 de kilocalorii. 

Sunt câteva trucuri: să renunțe la pâine, la paste făinoase, la pizza, la chipsuri, la cartofi, la toate derivatele din mălai și la băuturile îndulcite. Cu doar câteva linii de conduită alimentară, practic acest deziderat nu mai devine intangibil.

La aceste recomandări de scădere în greutate, se adaugă exercițiul fizic moderat. De două-trei ori pe săptămână, 30 de minute, sau o oră, făcând pentru un exercițiu moderat bicicletă, sau plimbare în ritm alert, sau 10.000 de pași pe zi măsurați, jogging în natură sau în sală. Asociind dieta cu exercițiul fizic, se obțin cele mai bune rezultate în această boală. Sigur, sunt oameni care nu pot face asta sau nu pot restrânge atât de mult alimentația, în funcție de masa corporală. Aici intervine chirurgia bariatrică.

Avem și niște medicamente. Singurele validate în studii și recunoscute ca eficiente și se aplică sunt vitamina E și pioglitazona. Doar cu ele se poate opera. Dar există extrem de multe medicamente, acidul obeticholic, liraglutidul, cenicrivirocul, elafibranor. Există studii de fază în lume care probabil ne vor aduce într-un an sau doi, o întreagă panoplie de medicamente, fiecare pentru un tip de pacient. 

Rata de succes este în general de 40%. La vitamina E se recomandă o doză de 800 miligrame pe zi, pe termen lung e asociată cu un cancer de prostată și accidente vasculare hemoragige. E indicată pacientilor non-cirotici și non-diabetici. Pentru pacientul care a ajuns într-un stadiu avansat de boală, nu avem prea multe resurse la îndemână, decât scăderea în greutate și exercițiu fizic”, a precizat Liana Gheorghe la DC News.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel