Data publicării:

Statul unde a început cursa electorală dintre Trump și Harris. Prezență record

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Statul american Georgia, considerat esențial pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, a raportat o participare record în prima zi de vot anticipat

Citește și: China, avertismentul care poate însemna intrarea în război. Xi Jinping a făcut o promisiune

Această mobilizare masivă are loc în contextul unei decizii recente a instanței, care subliniază obligația oficialilor electorali de a certifica rezultatele, pe fondul acuzațiilor de fraudă din partea unor facțiuni ale dreptei americane, informează autoritățile locale, citate de AFP.

Marți, Georgia a deschis urnele pentru votul fizic anticipat, înainte de ziua oficială a alegerilor, programată pentru 5 noiembrie. Atât candidatul republican Donald Trump, cât și democrata Kamala Harris i-au îndemnat pe locuitorii din acest stat să își exprime votul cât mai devreme. Până la ora locală 16:00, peste 251.000 de alegători și-au exercitat deja dreptul de vot, stabilind un record, potrivit lui Gabriel Sterling, oficial electoral din Georgia.

În întreaga țară, alegătorii pot vota anticipat prin corespondență sau la centrele de vot, iar până acum, peste cinci milioane de americani au votat, conform unei analize a Universității din Florida.

Între timp, sistemul judiciar din Georgia examinează mai multe contestații legate de procedurile electorale. Luni, judecătorul Robert McBurney a respins apelul unui oficial republican din Fulton, care ceruse libertatea de a nu certifica rezultatele în cazul suspiciunilor de fraudă sau eroare. În opinia sa, certificarea „nu face parte din puterile discreționare ale funcționarilor electorali” și trebuie efectuată în conformitate cu legea. Judecătorul a explicat că „dacă oficialilor electorali li s-ar da libertatea [...] de a refuza certificarea, atunci alegătorii din Georgia ar fi reduși la tăcere”.

Același judecător examinează o altă contestație privind noile reglementări electorale introduse în septembrie de Comisia Electorală a statului, în beneficiul lui Donald Trump. Printre măsuri se numără renumărarea manuală a buletinelor de vot, pe lângă procesul automat.

Donald Trump, care este pus sub acuzare pentru încercarea de a schimba rezultatele alegerilor din 2020 în Georgia, rămâne un subiect de dezbatere și influență în peisajul politic din acest stat crucial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel