Statul Islamic anunță moartea liderului și numește un succesor
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 30 noi 2022, 19:22
WhatsApp
Sursa Foto YouTube The Economist
Sursa Foto YouTube The Economist
Liderul organizației teroriste, Abu al Hasan al Quraishi, a fost ucis în timpul unei lupte.  

Confirmarea decesului liderului Statului Islamic (SI) a fost făcută pe Telegram. Succesorul liderului decedat, Abu al Hasan al Quraishi, este Abu al Hussein al Husseini al Quraishi, potrivit Agenzia Nova.

Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al SI, Abu Omar al Muhajir, într-un discurs difuzat pe profilurileTelegram. Liderul organizației teroriste a fost ucis în timpul luptei, fără a indica locul sau ora morții sale.

În luna mai trecută, au circulat informații potrivit cărora liderul SI, Zaid al Iraqi, cunoscut sub numele de Abu al Hasan al Hashimi al Quraishi, a fost arestat în timpul unei operațiuni de securitate desfășurată la Istanbul, Turcia.

Abu al Hassan al Quraishi a preluat conducerea organizației după ce fostul șef al SI Abu Ibrahim al Qurashi a fost ucis în timpul unei operațiuni de securitate a SUA în Siria, pe 3 februarie.

Gruparea Stat Islamic plănuia atacuri chimice în Europa

Gruparea teroristă Stat Islamic (SI) a intenţionat să comită atacuri chimice în Europa, ceea ce a determinat SUA să lanseze o operaţiune pentru a-l asasina pe principalul expert al organizaţiei în acest tip de armament, potrivit unei investigaţii publicate luni de cotidianul american The Washington Post, preluat de EFE.

Ziarul american a explicat că, în 2014, după ce SI a declarat crearea unui califat în Siria şi Irak, liderul de la acea vreme al grupării, Abu Bakr al-Bagdadi, s-a întâlnit cu expertul în arme chimice Salih al-Sabawi, un inginer format în Rusia şi care în trecut îl ajutase pe dictatorul irakian Saddam Hussein să-şi construiască arsenalul chimic.

Al-Bagdadi i-a propus lui Al-Sabawi să lucreze pentru Stat Islamic, cu obiectivul ca gruparea să-şi creeze propriul arsenal, iar inginerul a acceptat, potrivit unor rapoarte ale serviciilor de informaţii, citate de The Washington Post. După această întâlnire, au început ceea ce reprezentanţi americani şi kurzi irakieni au calificat drept eforturi pentru construirea celui mai mare arsenal de arme chimice şi, posibil, biologice aflat în mâinile unui grup terorist, potrivit ziarului american.

The Washington Post a relatat că, şase luni mai târziu, Stat Islamic fabrica - după instrucţiunile lui Al-Sabawi - gaz muştar şi proiectile cu clorină.

Pentru redactarea materialului de presă, cotidianul american s-a folosit de rapoartele de informaţii ale kurzilor sirieni, precum şi de o anchetă a ONU, care a avut acces la documente ale SI în căutarea de probe privind crimele de război comise de organizaţia teroristă, şi a realizat interviuri cu funcţionari şi foşti oficiali americani.

Atât de mare a fost îngrijorarea pe care au produs-o activităţile lui Al-Sabawi în cadrul SI, încât forţele de operaţiuni speciale ale SUA au lansat în 2015, în colaborare cu 'peshmerga' (forţe militare kurde irakiene), un atac pentru a-l asasina pe expert şi a pune astfel capăt programului cu arme chimice... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?