Data publicării:

Statul în care s-a decretat Stare de Urgență. Peste 36 000 de persoane au fost arestate în doar două luni

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele El Salvador, Nayib Bukele
Președintele El Salvador, Nayib Bukele

Detenții arbitrare, dispariții forțate și decese în arest. Peste 36.000 de persoane au fost arestate doar în două luni.

Acesta este climatul de teroare pe care îl trăiește El Salvador, unde până acum aproape 2% din întreaga populație adultă a țării ar fi în spatele gratiilor.

Amnesty International a acuzat guvernul salvadorean că a comis ”încălcări masive ale drepturilor omului” în timpul unei represiuni extraordinare care a dus la arestarea a peste 36.000 de persoane în doar două luni.

De asemenea, Human Rights Watch a tras un semnal de alarmă, raportând că ”un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că autoritățile țării au comis încălcări grave ale drepturilor omului de când a fost adoptat regimul de urgență la 27 martie 2022”. Populația închisorilor din țară, deja supraaglomerată, aproape sa dublat din martie.

Starea de urgență a fost aprobată de Congres și solicitată de președintele Nayib Bukele ca măsură pentru a opri valul de crime care au ucis 87 de persoane într-un singur weekend în violența bandelor.

”Declararea unui regim de excepție pe întreg teritoriul național derivat din tulburările grave ale ordinii publice de către grupuri infracționale care amenință viața, liniștea și securitatea populației salvadorene”, se arată într-un articol al legii publicată în Monitorul Oficial.

Măsura trebuia să se încheie pe 25 aprilie, dar a fost reînnoită de Adunarea Legislativă pentru încă 30 de zile. Gustavo Villatoro, ministrul Securității, a declarat că, până în prezent, au fost arestate 36.277 de persoane: 31.163 bărbați și 5.114 femei. În timpul unui interviu televizat, oficialul a confirmat moartea a 11 prizonieri (deși ziarele locale raportează 21 de decese).

"Nimeni nu vrea să sublinieze că, în ciuda acestui număr mare de arestări, decesele sunt minime. Și purtăm arme de calibru mare, suntem echipați", a spus ministrul potrivit Today.

Schimbări legislative: minorii pot fi arestați și judecați

În ultimele două luni, țara a implementat și o serie de reforme, inclusiv cea a dreptului penal al minorilor. Schimbările permit minorilor să fie prinși și judecați la fel ca persoanele adulte, dacă au legături cu bande mafiote.

Datorită noilor reguli, 1.080 de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au ajuns în spatele gratiilor pentru presupuse legături cu bande. Potrivit reformei, dacă vor fi găsiți vinovați, copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani riscă până la 10 ani de închisoare, în timp ce cei cu vârsta între 16 și 18 ani riscă până la 20 de ani de închisoare.

Erika Guevara Rosa, directorul Amnesty International pentru Americi, a declarat că politici criminale brutale și ineficiente au fost impuse de-a lungul anilor în multe părți ale Americii Latine, cu rezultate ”perverse”. ”Dar desigur”, explică activistul, ”nu am văzut niciodată detenții arbitrare la o scară atât de masivă într-o perioadă atât de scurtă”.

”Este devastator să auzim familii, care trăiesc deja în sărăcie și nu au acces la îngrijire medicală, educație și apă curată, care acum trebuie să-și facă griji nu numai unde și cum se află familia lor, ci și dacă vor fi următorii arestați”, a adăugat Guevara Rosa.

Noile reguli sunt apreciate de populație

Sondajele independente sugerează că majoritatea salvadorenilor sunt de acord cu politicile guvernamentale și că popularitatea Președintelui a crescut de când a fost impusă starea de urgență.

Născut în 1981, Bukele este cel mai tânăr președinte pe care l-a cunoscut vreodată țara și reprezintă sosirea la putere a unei noi generații de salvadoreni. 

Majoritatea foarte mare obținută de partidul Președintelui Republicii îi conferă un parlament docil, cu 56 de deputați (din 84) pentru partidul său Idei Noi (NI). E prima dată de la acordurile de pace din 1991 când un partid a obținut asemenea rezultate care de altfel i-au garantat controlul total aspra corpului legislativ.

Mulți alegători au optat pentru acest outsider în încercarea de a scăpa de dominația celor două mari partide ale momentului, Arena și FMLN. Punerea luptei împotriva corupției în centrul campaniei electorale a jucat de asemenea un rol central.

Regresia democratică care are loc în El Salvador este vizibilă în toți indicii de evaluare a democrației, fie că este vorba de Freedom House sau de proiectul V-Dem al Universității din Göteborg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel