Statul ar urma să le plătească MAGISTRAȚILOR ratele la bancă, pentru locuințe- Proiect la Senat
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pexels/ Încă un beneficiu pentru magistrați
foto pexels/ Încă un beneficiu pentru magistrați
La Senat, în dezbatere, se află o propunere legislativă prin care, dacă s-ar adopta și, ulterior, promulga, statul ar putea să le plătească magistraților ratele pentru locuințe. 

Este vorba despre o "propunere legislativă pentru completarea art.23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei".

Concret, se propune ca suma acordată cu titlu de chirie magistraţilor să poată fi folosită de către aceştia şi pentru achitarea unei rate sau părţi din rate pe care o plătesc pentru achiziţionarea unui locuinţe, arată dcbusiness.ro

Iată expunerea de motive: 

”Justiţia reprezintă o instituţie fundamentală a statului român care acţionează în scopul apărării intereselor generale ale societăţii, a ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca, prin întreaga lor activitate, să asigure supremaţia legii, să respecte drepturile şi libertăţile persoanelor, precum şi egalitatea lor în faţa legii şi să asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participanţilor la procedurile judiciare, indiferent de calitatea acestora, să respecte Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor şi să participe la formarea profesională continuă.

(...) prin OUG nr. 27/2006 s-a stabilit, la art.23 acordarea fie a unei locuinţe de serviciu, fie compensarea diferenţei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinţă de serviciu, potrivit legii, şi chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii.

In baza acestui articol, Ministerul Justiţiei alocă sume considerabile de bani, având în vedere că numărul locuinţelor de serviciu este limitat comparativ cu persoanele care se încadrează în prevederile legii. Mai mult decât atât, în ultimii ani, Ministerul Justiţiei nu a mai investit fonduri pentru cumpărarea de locuinţe noi care să poată fi utilizate drept locuinţe de serviciu.

Se observă că lunar se acordă sume magistraţilor pentru decontarea chiriilor, cu toate că acest drept ar putea fi valorificat maxim într-un mod mult mai util pentru aceştia.

Având în vedere realităţile societăţii actuale, precum deficitul major de personal din unele instanţe şi parchete, la momentul actual este necesară instituirea unor prevederi legale care să asigure localizarea magistraţilor. Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel